Львівські лікарі вкоротили язик немовляті з рідкісним синдромом

736 0
Одна така дитина народжується в середньому на кожні 20 тис. малюків.
Умовне фото

Умовне фото

Хірурги Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» у Львові вкоротили немовляті язика, який був у 5 разів довший від нормального через рідкісний синдром. В Україні всього дві такі дитини. Про це повідомили у пресслужбі лікарні.

Хлопчик Лев з Одеси. Йому один рік і 3 місяці. Він народився на 37 тижні з вагою 4250 кг. З першого свого дня він мав висунутий язичок. Йому було важко навіть поїсти, як звичайному малюку.

«Наш синочок народився з великим язичком, разів у 5-6 більшим від язичка звичайної дитини. Генетик підтвердив у сина рідкісний синдром Беквіта - Відемана. Нам сказали, що це перша дитин в Україні з такою проблемою. А в нашому пологовому - перша дитина за всю історію роботи. Уже пізніше ми дізналися, що  в країні вже був малюк з таким діагнозом, так що ми другі», – розповіла мама Олена.

За статистикою, одна така дитина народжується в середньому на кожні 20 000 малюків. Синдром Беквіта – Відемана – це така рідкісна генетична аномалія, що викликає інтенсивний розвиток різних органів впродовж вагітності. У Левчика був величезний язик, збільшені внутрішні органи і одна ніжка довша від іншої на 3 см. Виправляти такі проблеми варто якнайшвидше, проте найперше – це язик, доки він не створив малюкові проблем з диханням і їжею.

«Лікарі в Одесі нам порадили шукати допомоги за кордоном, адже в Україні немає хірургів, які б мали досвід допомоги таким діткам. Ми випадково опинилися у Львові у друзів і дізналися, що у Львові будуть лікарі зі США. Думали про варіант поїхати туди, а тут виявилося, що США їдуть до нас, тож швидко записалися на прийом до Центру. Так ми дізналися, що львівські лікарі допомагають діткам з найскладнішими патологіями», – додала Олена.

Після консультації з американськими колегами щелепно-лицеві хірурги Центру прийняли рішення провести Левчику складну операцію.

Читайте також: Львівські лікарі прооперували доньку військового за допомогою робота 

«Ми маємо досвід видалення частини язика з приводу новоутворів, раніше ми робили схожі операції, але дорослим. До лікування цього пацієнта ми підійшли відповідально, з підсиленням команди американськими колегами», – каже керівник Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Роман Огоновський.

Команда хірургів Центру виконала часткову резекцію язика за сучасною методикою замкової щілини «Key hole».

«Язичок Левчика треба було скласти так, щоб хлопчик міг повноцінно дихати, їсти, розмовляти. Консультувалися з американськими колегами, адже в них є досвід допомоги таким діткам, адже хотіли, щоб у нашого пацієнта все вийшло якнайкраще», – пояснила лікарка хлопчика, щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична.

Після операції язик дитини майже нормального розміру.  Попереду у дитини подальше лікування і реабілітація.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!