Львівські лікарі вперше в Україні пересадили одночасно серце та легені

621 0
Донором органів став 18-річний хлопець, який загинув у ДТП.
Фото: Олег Самчук

Фото: Олег Самчук

У Львові вперше пересадили комплекс серце-легені. Свої зусилля для цього поєднали команди лікарів Першого медичного об'єднання та Інституту серця МОЗ України. Про це повідомив гендиректор Першого ТМО Львова Олег Самчук.

«Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності. Комплекс серце-легені отримала 38-річна Ніна з Київщини. Від народження вона мала проблеми з серцем. Пізніше з ладу вийшли і легені. 15 років Ніна чекала на трансплантацію одразу двох органів. 9 місяців з них навіть жила в Індії», – повідомив лікар.

Читайте також:  У львівській лікарні 17-річному юнаку пересадили шкіру з посмертного донора

Трансплантація тривала 10 годин. Донорське серце та легені запрацювали на операційному столі. Наразі жінка в стабільному стані в реанімації. Попереду – складний шлях відновлення.

Крім серця і легень, трансплантологи також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина. Завдяки цьому врятували чотири життя. Донором органів став 18-річний хлопець, який загинув у ДТП.

Нагадаємо, що львівські медики вперше в Україні виконали спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили дитині і дорослому.

Наталія Вареник

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!