Львівські медики сформували 8-річній дівчинці ніс з її власного ребра

16157 0
Дитина народилася здоровою, але практично без носика, у неї був дефект лицевого скелета.
Фото: Міжрегіональний центр дитячої щелепно-лицевої хірургії

Фото: Міжрегіональний центр дитячої щелепно-лицевої хірургії

Хірурги Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії на базі львівського ОХМАТДИТу провели унікальну операцію, сформувавши 8-річній Єві новий ніс. Для цього використали фрагмент хряща з ребра дівчинки. До того дитина вже перенесла 12 наркозів, навіть шви знімали під наркозом, та 4 операції. Про це повідомили у пресслужбі Центру.

Дівчинка Єва з Хмельницької області народилася з дефектом лицевого скелета – її носик був ніби розплющений. Їй було важко дихати, вона часто хворіла і проблема заважала спілкуванню з однолітками. Їй намагалися допомогти хірурги з Києва, але реконструктивна операція не допомогла. Мама дитини не здавалася і вирішила продовжити лікування доньки.

«У нашої донечки фактично не було носика. Нас з малечею виписали з пологового, ми росли, набиралися сил і в 3 місяці звернулися за допомогою до столичних фахівців. У Києві нам порадили зробити операцію дитині, але аж у рочок», – розповіла мама дівчинки Таня.

Читайте також: «Тато подзвонив з окопа». Львівські медики виправили вроджену ваду обличчясину захисника з Харкова

Єву прооперували у рочок, тоді їй зробили реконструктивну операцію зі встановлення імплантатів. Однак не встигла родина повернутися з Києва додому на Хмельниччину, як почалося нагноєння – організм відторгнув штучні матеріали, з яких зробили носик. Імплант з одного боку нагноївся, Єву знову повезли до Києва. Імплант довелося видалити, проте зовсім скоро повторилася історія з імплантом з іншого боку.

«Він не просто нагноївся, він виліз і вперся дитині в очко. Чоловік його трошки підрізав, щоб не травмувати око і ми могли доїхати до Києва, щоб і його видалити. Так ми знову повернулися до вихідної точки. Наша дитина знову була без носика», – каже мама Єви.

Дівчинка пішла до школи і змушена була справлятися з комплексами через зовнішність. Сім'я наважилася на чергову операцію після того, як дізналися про візит американського щелепно-лицевого хірурга Стіва Ортена до ОХМАТДИТу. У Міжрегіональному центрі дитячої щелепно-лицевої хірургії вивчили медичну документацію дівчинки та запропонували Єві рішення її проблеми – реконструктивну ринопластику з використанням реберного хряща.

Читайте також: У Львові маля з вродженим назовні кишківником прооперували відразу після пологів

«Це сучасна методика, яка дозволяє імплантувати хрящ на місце в носику, де його немає. У випадку Єви не було хряща, штучні імпланти організм дівчинки відторгнув, не було сенсу пробувати встановлювати такий знову. Ми пішли іншим шляхом – використали фрагмент власного хряща з ребра дівчинки. У такий спосіб ми сформували Єві носик», – пояснила лікарка дівчинки, хірургиня Христина Погранична.

Зі слів медиків, відкрита ринопластика з автотрансплантацією реберного хряща не така складна, як здається, адже насправді тканини забираються через крихітний розріз біля ребра без обмеження функції самого ребра. Історія Єви стала майже як біблійна: поки дівчинка спала, з матеріалу з її власного ребра хірурги створили надійну структуру, яка не відторгується організмом, не викликає запалення і допомагає відновити функцію і естетику.

Тепер Єва може вільно дихати, носик має форму відповідно до віку дитини і розміру голови. Кілька днів тому після оглядів дівчинку виписали додому.

Юлія Осим

Фото Міжрегіонального центру щелепно-лицевої хірургії 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!