Львівські медики врятували жінку, яка перестала дихати через погано пережовану їжу

32297 0
Самостійно дихати пацієнтка змогла на десятій хвилині реанімації.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У Львові бригада «швидкої» допомоги врятувала жінку, у якої було відсутнє дихання та синій колір обличчя через погано пережований шматок м’яса. Про це повідомили у Львівському обласному Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Читайте також: Львівські лікарі врятували 14-річного хлопця з розривом нирки

«Заходимо, в кухні на підлозі в сидячому положенні жінка, сусідка із донькою її підтримують, щоб не впала. У пацієнтки синюшне обличчя, дихання відсутнє», – зазначили на сторінці. 

Зважаючи, що на столі була їжа, медики зробили висновок, що вдавилася жінка саме нею. 

«Негайно розпочали рятувальні дії: п’ять рятувальних ударів між лопатки, п’ять поштовхів у верхній квадрат живота (прийом Геймліха», – додають. 

Після першого 2-хвилинного циклу реанімації медики перевірили ротоглотку і виявили шматок м’яса, який не був пережований. 

Сторонній предмет видалили й здійснили вентиляцію та інтубацію, після чого в пацієнтки на третій хвилині серце відновило діяльність, а на п’ятій – жінка почала спонтанно дихати. 

Ще через п’ять хвилин пацієнтка змогла дихати вже самостійно, а також з’явилися рефлекси і перші прояви свідомості. 

Після реанімації жінку забрали в лікарню, вона вже повністю прийшла до тями. 

«Цей випадок завершився добре, але на жаль, як показує практика, далеко не всі такі випадки закінчуються щасливо. Не забуваймо, що найшвидше надати допомогу може людина поруч», – наголошує лікар. 

Довідково

«Прийом Геймліха» дозволяє протягом декількох секунд допомогти людині врятуватися від задухи. Такий метод першої допомоги назвали на честь американського лікаря Генрі Джуда Геймліха, який у 1974 році і відкрив спосіб вирішення проблеми верхніх дихальних шляхів людини.

Як потрібно виконувати прийом для допомоги людині (рухи потрібно повторювати, поки в людини не звільняться дихальні шляхи): 

  • Для допомоги дорослому чи підлітку потрібно стати у нього за спиною та обхопити руками 
  • Далі треба стиснути праву руку в кулак, а її великий палець покласти на живіт потерпілого між пупком і ребрами
  • Тоді долонею лівої руки потрібно накрити кулак і втиснути його в живіт, однак лікті потрібно зігнути так, щоб не стиснути грудну клітку

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!