Львівські студенти та науковці розробили дрони для ЗСУ

2025 0
Бійці вже застосовують розробки при виконанні бойових завдань.
Фото: Львівська Політехніка

Фото: Львівська Політехніка

Студенти, науковці та працівники «Львівської політехніки» спільно із військовослужбовцями розробили розвідувальні безпілотники, роботизовані установки для перевезення боєприпасів, роботи-камікадзе та роботизовані платформи для розмінування територій. Про це повідомили у пресслужбі університету.

Розробники створили самохідні платформи для cупроводу бойових груп, мінування, розвідки, постановки димових завіс, транспортування. Їх вже випробовують та експлуатують на передовій. Окрім того, серед винаходів – наземні безпілотники у вигляді мінімашини дистанційного керування. На полі бою пристрій виконує низку важливих завдань: мінування та розмінування території, доставка боєприпасів, а також розвідка. Також науковці винайшли безпілотник літакового типу, виготовлений у вигляді крила. Серед його переваг: більша дальність польоту, більша швидкість та вантажопідйомність.

Читайте також: У Львові відкриють біолабораторію, де навчатимуть виділяти ДНК та створювати косметику

Як зазначив доктор економічних наук і керівник стартап-школи Назарій Подольчак у коментарі Tvoemisto.tv, розробкою займалися науковці, працівники, студенти вишу та військовослужбовці. Загальна вартість цих проєктів становить 2,5 мільйона гривень, з яких 1,5 млн – кошти обласного бюджету. Проте ціна дронів є значно нижчою, ніж у аналогів, а тактико-технічні характеристики – кращими.

«Безпілотники та роботизовані платформи вже використовують бійці при веденні бойових дій. Наша розробка відрізняється від звичних безпілотників тим, що мають кращі характеристики, тактико-технічні зокрема та нижчу ціну», – зазначив він.

За словами Назарія Подольчака, ці розробки потрібно ще допрацьовувати, тому наразі продовжують збір і залучення коштів.

Нагадаємо, що в  університеті «Львівська Політехніка» студенти разом із професорами винайшли гідрогелеві пов’язки. Їх застосовують для пришвидшення загоєння ран при опіках та першій медичній допомозі.

Ірина Давосир

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!