Львівський авіазавод відремонтує винищувач МіГ-29 за 74 мільйони гривень

1349 0
Ремонт замовила військова частина А0215, що дислокується у Вінниці.
Фото: Defence-ua.com

Фото: Defence-ua.com

Військова частина А0215 (м. Вінниця) уклала контракт із Львівським авіаційно-ремонтним заводом на ремонт літака МіГ-29 вартістю у майже 74 млн грн. Про це свідчать результати тендеру у системі Prozorro.

Авіазавод має відремонтувати винищувача до листопада 2022 року.  Після ремонту міжремонтний термін служби становитиме 8 років, а гарантійний – 4 роки.

Читайте також: Конструктор для дорослих. Як у Львові ремонтують і модернізують літаки-винищувачі

Фахівці заводу мають доопрацювати радіостанцію, встановити літаковий відповідач, замінити накопичувачі та виконати ремонт змінного авіаційного озброєння. Також літак має бути укомплектований засобами аварійно-рятувального та парашутно-десантного майна, акумуляторними батареями, блоками живлення та гальмівним парашутом. Технічну аптечку літака укомплектують майном першої категорії.

Винищувачі МіГ-29 на львівському заводі ремонтують із 1990-х років, а у 2000-х – взялись за їхню модернізацію до покоління 4+, адже літаки поступово технічно застарівають, хоч і досі використовуються різними країнами. Наразі на заводі здійснюються два варіанти модернізації літака – МіГ-29МУ1 і МіГ-29МУ2. 

У першому варіанті літаки, що стали випускати понад 30 років тому, отримали збільшення дальності виявлення та захоплення повітряних цілей, удосконалення електронної автоматики контролю роботи двигунів, модернізацію системи реєстрації польотних даних, доробку бортової радіостанції.

У другому варіанті модернізації, окрім удосконалення системи навігації, літак отримав здатність вражати цілі не лише у повітрі, а й на землі, що є вкрай важливим. Таку модифікацію тут почали робити з 2020-го року.

Основна ціль літака МіГ-29 – панування в повітрі. Ідеться про боротьбу з винищувачами противника, прикриття і супроводження транспорту, вантажів тощо. Та за допомогою модернізації його можна перетворити на багатофункціональний літак.

Перший заступник директора підприємства Роман Качмар говорить, що модернізація – це лише 10% від усього процесу, що винищувач проходить на заводі. Основне – це капітальний ремонт.

У виробничому процесі безпосередньо задіяні близько 600 працівників. В одному цеху ремонтують паливну, гідравлічну системи, систему кондиціювання. В іншому – авіоніку (авіаційне обладнання), у третьому – радіоелектронне обладнання і озброєння, в четвертому – проводку.

Також на заводі є механічний цех, де виготовляють частину необхідних деталей. Проте деякі деталі підприємство купує.

МіГ-29 ремонтується від семи до дев’яти місяців, в залежності від початкового технічного стану.

Репортаж із Львівського державного авіаційно-ремонтного заводу ви можете прочитати тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!