Львівський медуніверситет увійшов до топ-3 вишів за результатами міжнародного іспиту IFOM

7140 0
Міжнародний іспит IFOM цього року студенти складали вперше.
фото: vnz.univ.kiev.ua

фото: vnz.univ.kiev.ua

Львівський національний медичний університету імені Данила Галицького опинився на третьому місці за відсотком правильних відповідей з міжнародного іспиту з основ медицини IFOM (International Foundations of  Medicine). Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Результат львівських студентів — 32,9%. На першому місці рейтингу опинився Тернопільський медичний університет — 36,32%, на другому — Національний медуніверситет ім. Олександра Богомольця (34,69%). У п’ятірку найкращих також увійшли Дніпровська медична академія (32.33%) та  Івано-Франківський національний медичний університет (31.39%). Приватний Львівський медичний інститут опинився на останньому місці рейтингу з результатом 21,29%. Середній показник по Україні становить 30,2%.

Міжнародний іспит з основ медицини українські студенти-медики третього курсу складали вперше як частину Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.  Загалом IFOM склали 10 099 студентів. Складала тест і перевіряла результати найавторитетніша у світі міжнародна атестаційна агенція — Національна рада медичних екзаменаторів (NMBE, США).

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

«Міжнародний іспит з основ медицини у вигляді тесту готується фахівцями з різних країн за кордоном, потім питання «перемішуються», перекладаються на національні мови і пересилаються для складання. Це дозволяє порівняти якість освіти португальців і мексиканців, наприклад, порівняти між собою університети і країни, кафедри і факультети. Це єдина лінійка, що нею можна міряти всіх»,розповідав раніше заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

Загалом IFOM склали 10 099 студентів. Із 2783 студентів, що не з’явились на іспит, 45 надали докази поважних причин. Додамо, що раніше частина студентів медичних університетів протестувала проти цього іспиту і закликала його бойкотувати. Згідно з повідомленням МОЗ, найгірше склали IFOM там, де була низька явка. За словами Уляни Супрун, більшість студентів, які саботували іспит і не прийшли на нього, — це студенти-іноземці.

«По суті ті, хто приїхав в Україну не отримувати знання лікаря, а просто придбати диплом. Бо тут до впровадження цього іспиту така опція завжди була. Але IFOM — це повністю незалежний іспит, який виключає таку можливість», — пише керівниця МОЗ.

Уляна Супрун каже, що порушень під час складання іспиту було багато і їх враховуватиме спеціальна комісія, яка визначатиме поріг «склав/не склав». Також зараз створюється міжвідомча комісія, яка розслідуватиме порушення і розроблятиме необхідні зміни до чинних нормативних документів, щоби не допустити такі порушення у майбутньому.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!