Львівський поет Ігор Калинець став народним поетом України 2022

1607 0
Такі нагороди одержують поети, які відомі своєю діяльністю на благо країни.
Ігор Калинець/фото зі сторінки Звенислави Калинець-Мамчур

Ігор Калинець/фото зі сторінки Звенислави Калинець-Мамчур

Поет, політв’язень і один із представників «пізньошістдесятницької» генерації з Львівщини Ігор Калинець став Народним поетом України 2022 року. Про це пише науковиця, екологиня і громадська діячка Звенислава Калинець-Мамчур у Фейсбук. 

«За рішенням міжнародного журі таку нагороду одержують поети, відомі своєю визначною творчістю та подвижницькою діяльністю на благо України», – пише вона.

Читайте також: Як Василь Стус та Ігор Калинець ходили з вертепом у Львові 

Зазначимо, що Ігор Калинець народився у Ходорові на Львівщині, вчився в ЛНУ ім.Івана Франка. За участь у дисидентському русі 11 серпня 1972 року Ігоря Калинця було засуджено на 6 років ув'язнення суворого режиму й 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських концтаборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком та іншими.

Крім того, у 1972 році Ігор Калинець разом з Василем Стусом та ще близько 50 учасниками брали участь у вертепі у Львові. Заколядовані гроші витратили на адвокатів для заарештованих друзів.

Ігор Калинець зібрав колекцію епізодів славнозвісної коляди 1972 року, яку тепер можна переглянути на сайті Центру міської історії. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!