Львівський суд на 12 років ув’язнив колаборантку з Криму

4512 0
У квітні цього року жінку затримали на митниці в одному з пунктів пропуску на кордоні з Польщею, коли вона намагалася виїхати через Польщу в росію.
ФОто: Судовий репортер

ФОто: Судовий репортер

Галицький районний суд міста Львова засудив за державну зраду 58-річну ексспівробітницю «Міністерства промислової політики Республіки Крим» на анексованому півострові Тетяну Незеленнікову. Її затримали у квітні цього року у Львові.

Джерело: «Судовий репортер»

Ще до початку повномасштабного вторгнення росії вона приїхала у своє рідно місто Кам’янське Дніпропетровської області, тому що помер її рідний батько. Після 24 лютого Незленнікова вже не змогла повернутись в окупований Крим, і вирішила тікати через Львівщину до Польщі, а потім через білорусь до росії. У дорозі до Варшави жінку затримали на українській митниці. До огляду вона пред'явила паспорт громадянки росії.

Читайте також: Личаківський суд у Львові арештував майно підприємств Козака та Медведчука

Зазначається, що підозрювану помістили в СІЗО із можливістю звільнення під заставу в 4 млн грн, але вона її не сплатила. Адвокат підсудної намагався перевести справу на розгляд у Дніпро і Київ.

«Судовий репортер» повідомляє, що прокурор Олег Телефанко клопотав для обвинуваченої про 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, класифікуючи цей злочин як особливо тяжкий. Проте суддя Наталія Зубачик зменшила тюремний строк до 12 років (це мінімальне покарання за ч.1 ст.111 ККУ — ред.). Сама Тетяна Незеленнікова на суді своєї вини не визнала. 

«Я не проводила ніяку підривну діяльність, нічого такого, у розумінні підривної діяльності… Я просто працювала, щоб заробити собі на життя, мати змогу допомагати батькам-пенсіонерам. Вони потребували постійного лікування… Нашкодити економіці України, навіть своєю діяльністю – я не мала змоги цього… Тому я ще раз хочу на цьому наголосити, я ніякої підривної діяльності не проводила», – сказала Незленнікова. 

Зазначається, що Тетяна Незленнікова – уродженка міста Кам’янське Дніпропетровської області, але ще задовго до анексії, з 1987 року, проживала в Криму, у Сімферополі. Спочатку працювала у проектному інституті інженером. Вже потім заступником начальника управління торгівлі та побутових послуг Мінекономіки.  

Коли в 2014-му прийшла російська влада, Незеленнікова обійняла посаду заступника начальника управління незаконно створеного «Міністерства промислової політики Республіки Крим». У тому ж році Незленнікова успішно пройшла курс в російській академії народного господарства та державної служби при президентові рф.  У 2020-му жінка отримала нагороду від окупаційної влади.

Читайте також: У Львові суд арештував гуртожитки російської компанії

У період з 2017 по 2022 роки Незленнікова 12 разів перетинала кордон України тимчасово непідконтрольною територією, з них 7 разів – через пункт пропуску в Чонгарі, і 5 – в Каланчаку на Херсонщині. Для в’їзду використовувала український паспорт, хоча також мала громадянство рф.

1 листопада суд визнав Тетяну Незеленнікову винною у державній зраді і присудив 12 років позбавлення волі.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!