У Фейсбуці провели експеримент щодо критичного мислення львів'ян

4512 0
Львів’янин Тарас Тимо провів експеримент на критичне мислення львів’ян. У суботу, 6 лютого, на своїй сторінці у Facebook він опублікував допис про те, що на у відборі для участі у пісенному конкурсі Євробачення переміг Степан Гіга, а отже співак представлятиме Україну в Стокгольмі. Інформація виявилась фейком, а сам допис набрав майже 900 лайків, 200 коментарів, понад сто перешарень.
фото: afisha.vash.ua

фото: afisha.vash.ua

«Друзі,  тих із вас, хто не зміг сьогодні дивитися відбір на Євробачення 2016 хочу повідомити, що переміг Степан Гіга, який і представлятиме Україну в Стокгольмі!», - написав Тарас Тимо, головний бібліотекар Українського Католицького Університету на своїй сторінці в соцмережі.

Інформація була опублікована заради жарту, проте допис набрав 895 лайків та майже 200 коментарів.

В той ж день Тарас Тимо написав ще один пост на своїй сторінці:

«…Половина коментаторів просто посміялася, дехто знизав плечима, мовляв «що за шуточки такі». Однак, десь третина сприйняла новину цілком серйозно (!), дехто з розпачем, а хтось навіть почав крити за це міністра Кириленка і владу, мовляв «до чого країну довели!»!. І це при тому, що це відверта дурниця, практично у всіх є вдома телевізор, по якому цей конкурс транслювали, Фейсбук гуде про перемогу Джамали, і взагалі це був не фінал і ще не переміг ніхто...», - пише чоловік.

За словами Тараса Тимо, з історії можна зробити два висновки: люди налаштовані на погані новини і готові повірити в будь-який, навіть найабсурдніший негатив. По-друге, якщо інформація, яка була написала тільки заради жарту й котру легко перевірити, значною частиною людей сприймається за чисту монету, то це свідчить про те, що людьми легко маніпулювати.

Про те, як варто сприймати інформацію написану чоловіком Tvoemisto.tv розповів журналіст та медіакритик Олександр Довженко

«Люди схильні перевіряти інформацію, яка стосується безпосередньо їх. Якщо мені повідомлять, що мій будинок будуть зносити згідно з генпланом, то я це перевірю. А якщо мені повідомлять, що Оскар отримав ДіКапріо, то я в це повірю, оскільки ця інформація мене зовсім не цікавить. На моє переконання, Євробачення – це не надто важлива річ, тому люди й повірили фейку», - пояснює медіаексперт.

Читайте також: 5 порад від експерта: як виявити інформаційний фейк

За словами Отара Довженка, та кількість коментарів та лайків свідчить про почуття гумору людей, адже ми лайкаємо не тільки в те, що віримо, а те, що нам подобається.

Нагадаємо, що у суботу, 6 лютого в Україні відбувся перший півфінал національного відбору на пісенний конкурс «Євробечення». Наступний півфінал відбудеться 13 лютого, а фінал – 21 лютого. З дев’яти учасників, вчора відібрали трьох, які боротимуться у наступному етапі. Ними стали Джамала, The Hardkiss та Brunetts Shoot Blondes. 

Підготувала Мар'яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!