Львів'янка піднялася на другу за висотою гору світу

1280 0
Сходження на Чоґорі є технічно набагато складнішим, ніж сходження на найвищу вершину планети Еверест.
фото зі сторінки святослава літинського

фото зі сторінки святослава літинського

У ніч на 28 липня 45-річна львів'янка Оксана Літинська піднялася на вершину Чоґорі – другу за висотою вершину світу. На Чоґорі (К2) Оксана Літинська піднялася близько 3:30 за українським часом. За плечима в альпіністки також підйом на Еверест та ще 5 найвищих гір усіх континентів світу. Про це Суспільному повідомив брат Оксани – Святослав Літинський.

Підйом на гору К2 львів'янка розпочала 10 липня. Враховуючи період акліматизації, сходження на вершину тривало 18 днів. Розташування альпіністки брат простежує за трекерами.

Читайте також: Ми підкорюємо не гори, а свої амбіції. Як львів'янка зійшла на Еверест

«Десь о 3 ночі була на горі на висоті 8611 метрів. О 8 ранку спустилася до найвищого табору №4, а зараз вже дійшла до третього табору – 7 400 метрів. Потрохи спускається, але до базового табору ще є що йти», – каже він.

Так, за 10 років львів'янка зайшла на найвищі гори світу. Вони із чоловіком вирішили зробити це разом.

«Почали з Аконкагуа – найвищої гори у Південній Америці (6962 м). На більшість з них разом вийшли: Деналі у Північній Америці (6168 м), Кіліманджаро в Африці (5892 м), Косцюшко в Австралії (2228), Ельбрус у Європі (5642 м) та масив Вінсон в Антарктиді (4892 м). На Еверест (8848) і Чоґорі вона вийшла сам», – додає брат альпіністки.

Читайте також: Львівський журналіст проведе два місяці в Антарктиді заради книги про полярників

Додамо, що сходження на Чоґорі є технічно набагато складнішим, ніж сходження на найвищу вершину планети Еверест. До 15 грудня 2005 року на вершині Чоґорі побувало 249 людей, 60 загинули при спробі сходження. У той же час на Еверест зійшло близько 1500 осіб. Першою жінкою, що піднялася на Чоґорі, була польська альпіністка Ванда Руткевич (1986).

Для довідки

Оксана Літинська живе в Лондоні понад 20 років. Львів'янка працює фінансовою директоркою банку. Вона друга українка, якій вдалося піднятися на гору Чоґорі. За кілька днів до цього вершину підкорила Ірина Галай.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!