Медичні заклади на Львівщині поділять на чотири кластери. Що зміниться

4627 0
Практично весь спектр медичної допомоги надаватимуть надкластерні медичні заклади.
Фото: glavcom.ua

Фото: glavcom.ua

В Україні збудують систему охорони здоров'я європейського зразка, а застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні нівелюють. Так, зокрема, на Львівщині буде госпітальний округ, який передбачатиме надкластерні, кластерні, загальні та лікарні громад. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Орест Чемерис.

Законопроєкт №6306, який передбачає початок інфраструктурної частини медичної реформи, ухвалила Верховна Рада на початку липня. Як пояснював тоді міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, кожна лікарня матиме свою роль та чітко прописаний функціонал. Більш прості випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта – в загальних лікарнях, більш складні – в кластерних та надкластерних медичних закладах.

Читайте також: Львівські лікарі видалили жінці 15-сантиметрову пухлину, яка перетворювала її на чоловіка

«Госпітальний округ – це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, які є на території Львівської області, об’єднання вторинного та третинного рівня, так званої госпітальної мережі. Загалом для пацієнта нічого не зміниться. Якщо говорити про надкластерні, то вони надаватимуть не менше 21 сервіса, кластерні – не менше 13, загальні – від 6 до 11, а лікарні громад – не менше трьох, фактично, лише терапевничний пакет», – пояснює він.

Медичні заклади повинні будуть мати матеріально технічну базу, певний перелік спеціалістів, які за своєю кваліфікацією можуть надавати допомогу відповідно до кластеру лікарні. Практично весь спектр медичної допомоги надаватимуть надкластерні медичні заклади.

Певні напрацювання, за словами Ореста Чемериса, зараз відбуваються. Окрім цього, ще наприкінці минулого року на госпітальній раді визначили та затвердили перелік лікарень на Львівщині до кожного кластеру, а вже цьогоріч провели спільну наразу з МОЗ. Однак остаточного переліку ще не має.

Читайте також: Хто не зможе вчитись, той забере документи». Інтерв’ю з ректором Львівського медуніверситету

«Наразі є лише законопроєкт, ми чекаємо, коли його підпишують та оприлюднять, оскільки в кінцевому варіанті можуть бути зміни до погодженого попередньо переліку. Потрібно розуміти, що процес складний, бо департамент буде давати рекомендації щодо тих чи інших закладів і своїми наказами так би мовити замикати маршрути пацієнтів. У той же час потрібно оптимально використовувати ресурси госпітального округу, щоби кожен пацієнт був доправлений в ту лікарні, де максимально якісно нададуть потрібні йому послуги», – додає він.

Нагадаємо, що у Львові, поблизу Лікарні Святого Пантелеймона, яка ще донедавна була Лікарнею швидкої медичної допомоги на вул. Миколайчука, відкриють Національний реабілітаційний центр «Незламні», аналогів якому не буде у цілому світі.

Ольга Коваль

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!