Мерія пропонує не зносити незаконну добудову на Котляревського, а дещо змінити її

2184 0
Добудувавши веранду, власник приміщення закрив історичний вхід. Він каже, що готовий його відкрити, але не погоджується з рішеннями міської ради щодо естетики добудови.
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ НАТАЛІЇ АЛЄКСЄЄВОЇ У ФЕЙСБУК

ФОТО ЗІ СТОРІНКИ НАТАЛІЇ АЛЄКСЄЄВОЇ У ФЕЙСБУК

Львівська міська рада пропонує компроміс власнику житла, який добудував до пам’ятки на вул. Котляревського, 47 веранду та замурував історичний вхід. Сьогодні, 17 серпня, Львівська міська рада провела виїзне засідання виконавчого комітету, чиновники зібрались біля вілли і презентували рішення архітекторки Ольги Криворучко. Тепер добудову пропонують не зносити, а змінити, щоби вона не псувала вигляд пам’ятки.

Читайте також: У віллі на Котляревського без погоджень зробили добудову

«Є два проблемні аспекти, які нівелюють красу цієї пам’ятки – це бокова тераса та веранда, яку збудували ззаду, як надбудову попередньої веранди. За аналізом, задню веранду реалізували всупереч чинному законодавству. Право власності було оформлене реєстратором якоїсь сільської ради, наближеної до Львова», – каже заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Він додає, що будівництво бокової веранди Франківська районна адміністрація міста Львова погодила у 2006 році, але її звели з порушеннями. Зокрема, зробили більшу площу, і візуально вона відрізняється від того, що пропонували у проєкті.

«За архівними даними йшлось про легку прозору конструкцію», – каже він.

Він зазначив, що місто напрацювало компромісний варіант, пропозиція архітектори Ольги Криворучко дозволяє зберегти задню веранду і частково зменшити бокову, каже Любомир Зубач. Також є зміни щодо вигляду добудов.

Добудувавши веранду, власник приміщення закрив історичний вхід. Він каже, що готовий його відкрити, але не погоджується з рішеннями архітектори «щодо естетики цієї надбудови».

Читайте також: У Львові виявили порушення під час реставрації 400-літньої брами монастиря

Питання знову перенесли, розглянути планують за два тижні. 

«Даємо два тижні для того, щоби ви прислухались до наших порад», – зазначив міський голова Андрій Садовий під час виконкому, звертаючись до власника добудови. Питання також планують винести на архітектурно-містобудівну раду.

Зазначимо, що уповноваженою особою ОСББ №47 на вулиці Котляревського, 47 «ІРИС» є Тарасюк Роман, фінансовий директор у будівельній компанії «Ріел».  

Йдеться про віллу Дзядоня Дзелінського, яку збудувала у 1903-1906 році фірма Івана Левинського за проєктом Альфреда Захаревича. Вілла, що на вул. Котляревського, 47 розташована на центральній вулиці дільниці Кастелівки – між нинішніми вулицями Генерала Чупринки, Горбачевського, Кастелівка та Кольберґа. Основним акцентом будівлі є наріжна вежа з високим гострим шпилем, що разом із відкритим цегляним муруванням та високими стрімкими дахами під черепицею надають віллі готизуючого характеру.

В цьому історичному будинку на вул. Котляревського, 47 (ОСББ «Ірис») без жодних дозволів та погоджень добудували веранду на 2-му поверсі та засклили терасу. Через спотворення пам’ятки архітектури міська адміністративна комісія при виконкомі ЛМР ще торік оштрафувала ОСББ на 170 тис. грн. Однак, як зазначають у Львівській міській раді, штрафу власник так і не сплатив. У червні цього року виконавчий комітет погодив рішення за яким віллі на Котляревського, 47 мали повернути автентичний вигляд, або ж незаконні будівлі демонтують примусово. 

Вікторія Савіцька

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!