Мешканці Під Голоском у Львові вимагають припинити масову забудову району. Відбулися збори

4676 0
Зокрема, громадяни борються за збереження зелених насаджень у мікрорайоні.
Фото: Олександра Губицька

Фото: Олександра Губицька

У п’ятницю, 26 травня, відбулися збори мешканців мікрорайону Під Голоском. Люди з вулиць Малоголосківська, Рільнича, Млинова, Ждахи, Загули та інших вже майже 7 років виступають проти хаотичної забудови житлом мікрорайону Під Голоском та, за їхніми словами, дерибану землі.

На збори прийшли заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач, керівник департаменту «Адміністрація міського голови», в.о. директора департаменту гуманітарної політики Євген Бойко та депутат і голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич. Запрошували й міського голову Андрія Садового, однак його на зустрічі не було. 

Громадяни одноголосно підтримали усі пункти порядку денного зборів, а саме:

  • недопущення висотної забудови в районі, яка значно ускладнить і так непросту ситуацію з інфраструктурою;

  • збереження зелених насаджень, визначення меж парку «Малоголосківські пагорби»;

  • недопущення будівництва приватної дороги та інших доріг, які нищать ліс.

Протокол зборів/Фото Ігоря Зінкевича

З ініціативи громадської активістки ГО «Народна Дія Львів» Олесі Дацко до порядку денного внесли ще два питання, каже вона у коментарі Tvoemisto.tv. Зокрема, включити в порядок денний звернення до президента, уповноваженої з прав людини, парламентські комітети, НАБУ, ДБР і інші правохоронні органи пункт про невідкладний арешт 22га та здійснити експертну оцінку вимірності житла, розрахунок прибудинкової території і необхідних просторів для тих людей, які вже тут проживають. Також заборонити будувати будь-що житлове, поки чинні жителі не забезпечені належною соціальною інфраструктурою.

Читайте також: У Львові забудовника на вулиці Малоголосківській оштрафували на 2,3 мільйона гривень

«Там відбулося очевидне рейдерство землі. Зокрема, близько 22 га приватизували депутати Львівської міської ради через схему кооперативів. На зборах були присутні дві членкині ГО «Народна дія Львів» Віра Музика і Ірина Чайка, які у 2019 році відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства, зловживання владними повноваженнями і підробки документів», – повідомила у коментарі Tvoemisto.tv Олеся Дацко.

Водночас мешканці мікрорайону скаржаться на непросту ситуацію з інфраструктурою та транспортною розв'язкою на вул. Малоголосківській. Щодо цього голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич пояснив, що на сьогодні виділили додаткові кошти з бюджету на вулицю Щепову – об’єднання Під Голоском і Малоголосківської, зазначив він у коментарі Tvoemisto.tv. Вже є напрацювання запуску дороги, її планують завершити до кінця 2023 року. Також є пропозиція запустити по вул. Малоголосківській маршрут №37 і можливо запустити маршрут №52, але є застереження виїзду на вулицю Тунельну.

«Щодо зміни зонінгу території, то мешканців цікавить, аби майбутні забудови не мали там більше 5-6 поверхів, на що Любомир Зубач сказав, що вони намагатимуться допомогти. Чекають 8 червня наступних зборів мешканців Під Голоском, і це питання будуть знову обговорювати. Зміну зонінгу роблять лише чиновники. Якщо вони це зроблять, то буде біда», – пояснив Ігор Зінкевич.

Читайте також: Суд не дозволив знести скандальний ЖК на Малоголосківській, який будували з порушеннями 

Зазначимо, що у травні 2020 року виконком Львова призупинив видачу містобудівних умов та обмежень на нове будівництво у районі Під Голоском. 

Потім Львівський окружний адміністративний суд скасував рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про анулювання містобудівних умов та обмежень ТОВ «МС-МК 8» на будівництво багатоповерхівки на вул. Малоголосківській, 12Б.

Улітку 2020 року управління архітектури та урбаністики ЛМР провело аудит збудованих і запроєктованих будинків та об'єктів інфраструктури, що закладені у містобудівній документації району Під Голоском. Аудит показав, що тут мають поселитися 26 тисяч мешканців, хоча максимальний показник населення – 21 тисяча. Для зменшення площі забудови тут планували скоротити кількість ділянок, виставлених чи передбачених на аукціон, а також суттєво збільшити озеленення – до 20 гектарів.

Нагадаємо, що 5 червня 2021 року у Львові на вулиці Під Голоском кілька десятків мешканців мікрорайону вийшли на акцію протесту. Таким чином львів’яни просять зупинити хаотичну забудову району, який, в свою чергу, позбавлений соціальної інфраструктури. Люди скаржилися, що щороку збільшується кількість новобудов. Колись з вікна бачили парк Високий Замок, а тепер бачать лише вікна сусідніх будинків. Окрім того, за їхніми словами, район позбавлений соціальної інфраструктури – немає достатньої кількості шкіл, дитячих садочків, громадських просторів та майданчиків.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!