Україна

Міністр освіти пояснив, для чого проводити об’єднання університетів

740 0
На укрупнення університетів впливає декілька чинників.
фото: lvivtour.com.ua

фото: lvivtour.com.ua

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що наразі в державі є близько 140 вищих навчальних закладів, проте немає достатньої кількості студентів, щоб забезпечити роботою ці виші. Також одна із причин – конкуренція зі східноєвропейськими і європейськими університетами, для чого потрібно «вживати адекватних заходів». Про це він повідомив у інтерв’ю «УП.Життя». 

«З 2030-2035 року у нас може виникнути катастрофічна ситуація з демографією, коли на одного працюючого буде аж занадто багато непрацюючих. Щоб врятувати економіку країни, ця економіка повинна мати дуже високу додану вартість – бути інтелектомісткою, мати велику питому вагу інновацій. Це потребує добре підготовлених фахівців, що виходять як з ЗВО, так і з профтехів», – пояснив він.

Читайте також: МОН тимчасово призупинило процес об'єднання львівських вишів

Також міністр освіти пояснив, що в Україні сформують три типи університетів.

  • Місто –  регіоноутворюючий інтелектуальний центр з високою складовою дослідницької діяльності

Такі університети готуватимуть фахівців за всіма спеціальностями, матимуть високий рівень автономії, інший підхід до фінансування, модель управління від стейкхолдерів.

  • Галузеві університети

Йдеться про регіонально орієнтовані заклади – наприклад, лісотехнічні, металургійні університети можуть залишитися у певній області, де велика питома вага цієї галузі.

  • Світоглядні маленькі університети

Це невеличкі університети, як-от Український католицький університет, Острозька академія, Київська школа економіки тощо.

Нагадаємо, що Українська академія друкарства невдовзі відзначатиме 95-ліття. Щоправда, у Міністерстві освіти і науки вирішили приєднати заклад до Львівської політехніки в межах модернізації мережі вищих навчальних закладів. Tvoemisto.tv дізналося, що кажуть у МОН, чому колектив академії проти та які ще виші можуть потрапити під реорганізацію. Детальніше – за посиланням

Володимир Федорович

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!