Мінкульт підтримав демонтаж «храму-МАФу» біля Десятинної церкви у Києві

887 0
За словами міністра культури Ткаченка, самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року.
Фото: Громадське

Фото: Громадське

Міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що будівля каплиці біля Десятинного храму Пресвятої Богородиці, яка незаконно розташована на території Національного музею історії України, є самочинним будівництвом та споруджена Релігійною громадою Української Православної Церкви московського патріархату.

«Ще з 2020 року триває суд за позовом від Національного музею історії України щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного об’єкта. Міністерство культури та інформаційної політики України залучене до справи як третя сторона та сприяє цьому процесу»,  написав він.

Читайте також: СБУ проводить безпекові заходи в урядовому кварталі Києва

Як зазначив Ткаченко, самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків. У 2012 році за часів Януковича почалося «узаконення» незаконного будівництва. Жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, зазначена релігійна організація ніколи не отримувала.

Саму будівлю, за словами міністра культури, спорудили без затвердженого проєкту, без отримання дозволів на будівництво. В експлуатацію її у встановленому порядку не вводили.

Додамо, що будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, розташована на території Національного музею історії України та споруджена Релігійною громадою Української Православної Церкви (московського патріархату). Каплиця розташована в буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Це історичне місце біля культурної пам’ятки — фундаменту Десятинної церкви, зведеної ще в десятому столітті.

Софія Шавранська

__________________________________________________________________________________________________

 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!