Мінкульт пропонує Національній музичній академії України відмовитися від імені Чайковського у назві

1155 0
Міністерство культури та інформаційної політики направило листа НМАУ з проханням вирішити питання.
Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Дискусія навколо назви Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського не припиняється від квітня.

26 грудня відбулися чергові збори трудового колективу, на яких не змогли вирішити, чи прибирати з назви консерваторії ім'я російського композитора. До цього було ще декілька намагань, проте усі вони були безрезультатними — головний музичний виш країни продовжує носити ім’я Чайковського.

Сьогодні МКІП учергове звернулися до Національної музичної академії України проханням відмовитися від імені П.І.Чайковського у назві закладу. Про це написав міністр культури Олександр Ткаченко у Telegram.

За його словами, МКІП робить це «керуючись нормою частини другої статті 5 та частини першої статті 11 Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

 

Міністр зазначає, що відповідно до цієї норми, імена присвоюються, щоб увічнити пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, але сам композитор ідентифікував себе як "корінна російська людина" і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.

Тож за результатами досліджень музикознавців, оскільки російський композитор немає жодного стосунку до Києва та академії, МКІП наполягає на відмові від використання імені Петра Чайковського у назві Київської консерваторії.

Нагадаємо, НМАУ з приводу необхідності перейменування закладу надавали безліч рекомендацій у профільному комітеті Верховної Ради, Експертній Раді з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та від Українського інституту національної пам’яті, однак на зборах трудового колективу їх вперто проігнорували, і це попри те, студенти, аспіранти й молоді викладачі виступають за перейменування.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!