Дерусифікація в Києві: чи демонтують пам'ятник Щорсу та Пушкіну

1237 0
Після перенесень пам'ятників Чкалову та Ватутіну своєї черги очікує Щорс та Пушкін.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

8 та 9 лютого відбулися два значущих демонтажі пам'ятників. З публічного простору прибрали пам’ятник льотчику Валерію Чкалову та пам’ятник радянському воєначальнику генералу Ніколаю Ватутіну. Обидва перенесли до Музею авіації.

Читайте також: Київ без Ватутіна: як це було

«Наступні – Пушкін та Щорс. Чекаємо погодження Мінкульту та їх також оперативно демонтуємо», — зазначив радник мера Києва Дмитро Білоцерковець.

Ще до демонтажів, ми звернулися з офіційним запитом до КМДА з проханням роз'яснити у чому проблема прибрати Пушкіна та Щорса з публічного простору Києва.

У листі-відповіді проінформували, що обидва пам'ятники хоч і знаходяться на балансі Департаменту культури КМДА, однак власним рішенням прибрати їх не можуть.

По-перше, пам’ятники занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

По-друге, надання дозволу на перенесення (переміщення) пам’яток національного значення належить до повноважень Кабінету Міністрів України.

«На сьогодні Кабінетом Міністрів України розпорядчих документів про переміщення пам’ятників не прийнято»– йдеться у листі.

Читайте також: чим заважав проспект та площа Перемоги – член столичної комісії з питань перейменувань

Також стало відомо, що Департамент культури КМДА, за рекомендаціями Українського Інституту національної пам’яті,  звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням розглянути питання щодо можливості вилучення двох пам’ятників з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Стосовно пам'ятника Пушкіна, Департамент культури звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням розглянути на найближчому засіданні Експертної ради Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та наслідків тоталітаризму, питання щодо доцільності вилучення вказаного пам’ятника з публічного простору. Однак наразі інформація про прийняті Експертною радою рішення відсутня.

Нагадаємо, після перенесення пам'ятника Чкалову та Ватутіну, учора на засіданні Київради перейменували більше 30 топонімів, зокрема проспект на площу Перемоги. Повний список перейменованих вулиць читайте тут.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!