Київ

Мінкульт зобов’язали передати київський костел святого Миколая релігійній громаді

775 0
Прем’єр-міністр зобов’язав мінкульт виконати це доручення до 1 травня цього року.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зобов’язав міністерство культури та інформаційної політики України передати київський костел святого Миколая релігійній громаді Римо-Католицької церкви. Зробити це мають до 1 травня цьогоріч. Про це повідомило «УП.Життя».  

«Згідно з додатком до зазначеного меморандуму від 4 грудня 2023 р. МКІП та релігійна організація домовилися, що МКІП зобов’язується передати пам’ятку у постійне користування релігійній організації до 1 травня 2024 року», – вказав прем'єр-міністр.

Йдеться про меморандум, який мінкульт та організація «Релігійна громада парафія святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви у місті Києві» підписали у 2021 році. У ньому узгодили питання передачі пам’ятки громаді.

Довідка

Костел святого Миколая був побудований у 1899-1909 рр. київським архітектором Владиславом Городецьким. Собор споруджувався винятково на кошти католицької громади. Під час зведення будівлі вперше використали інноваційний на той час матеріал залізобетон.

У 1933 році костел був розграбований. У 1938 році було жорстоко репресовано парафіян та вбито останнього священника. За часів радянської влади собор не був знищений, його пристосували для господарських потреб. Тоді у соборі були фрески та вітражі, які до сьогодні, на жаль, не вціліли.

З 1981 року храм діяв як концертна зала Національного будинку органної та камерної музики.

У 1992 році у костелі поновили богослужіння. У 2001 році під час візиту до Києва костел відвідав Папа Римський Іван Павло II.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розглядало питанням передачі цього храму у власність громади. Детальніше – за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!