Міносвіти розширило перелік спеціальностей, що вимагають ЗНО для вступу в магістратуру

6939 0
Також з’явились новації для вступу на контракт.
Фото: gazeta.lviv.ua

Фото: gazeta.lviv.ua

Міносвіти розширило перелік спеціальностей, що вимагають складання ЗНО для вступу в магістратуру. Тепер їх 32, розповів заступник міністра освіти Юрій Рашкевич, повідомляє прес-служба міністерства.

Цьогоріч, за його словами, ЗНО для вступу у магістратуру складатимуть за спеціальностями найбільш кон’юнктурних галузей знань. Торік ЗНО запровадили у галузях знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності  «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право»,  «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини».

«Сьогодні до цих галузей долучаються такі як «Культура і мистецтво» (крім мистецьких спеціальностей), «Богослов’я», «Управління та адміністрування»,  «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування», – каже Юрій Рашкевич.

Він додає, що досвід попередніх років засвідчує, що інструмент ЗНО як для іспиту з іноземної мови, так і для фахового випробовування, є ефективним.

Читайте також: Нема лікарів від Бога або Як реформа медосвіти зачепить кожного з нас

Серед інших нововведень те, що цьогоріч уперше передбачено так звану третю сесію ЄВІ (єдиного вступного іспиту) з іноземної мови.

«Дати ще не визначені, їх встановить Український центр оцінювання якості освіти десь наприкінці серпня – залежить від ситуації зі вступом. Однак наразі третя сесія планується на осінь 2019-го. Хочу звернути увагу, що взяти участь в ній зможуть тільки ті вступники, які збираються навчатися на контракті. І ця сесія ЄВІ здійснюватиметься за кошти самих вступників», – пояснює гендиректор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Передбачається, що вартість проходження тесту ЄВІ буде приблизно така ж, як пробного ЗНО для вступу на бакалаврат. Однак точну суму УЦОЯО визначить згодом.

Читайте також: Буде, як у світі. Юрій Рашкевич про реформу вищої освіти

Третя новація стосується тих абітурієнтів, які вже мають другий ступінь вищої освіти – диплом спеціаліста або магістра.

«Нам часто ставлять питання, чи треба проходити тестування тим вступникам,  які раніше отримали ступінь магістра або спеціаліста і планують зараз вступати в магістратуру на контракт. Відповідаю: з цього року вони можуть складати замість ЄВІ з іноземної мови іспит у закладі вищої освіти. Тому що це фактично той же другий рівень вищої освіти. Але це стосується тільки іспиту з іноземної мови, для вступу на «Право» та «Міжнародне право» у будь-якому випадку необхідні результати ЄВІ та ЄФВВ», – каже Олег Шаров.

Нагадаємо, цьогоріч для випускників шкіл основна сесія ЗНО розпочнеться 24 травня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!