Місто під землею. На Львівщині відкрили оновлений музей віртуальної реальності. Фото, відео

2474 0
Tvoemisto.tv навідалося у Звенигород біля Львова, щоб за допомогою віртуальної реальності на власні очі побачити місто 800-річної давності, яке вже давно під землею.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Всього 20 км від Львова розташоване село Звенигород. Колись тут було древнє княже місто, яке на цих теренах існувало ще від 11 століття. Кілька днів тому тут відкрили оновлений сучасний музей у заповіднику Древній Звенигород.

Відкриття оновленого музею в заповіднику відбулося минулих вихідних, 5-7 серпня. Музей повністю змінився, адже знизу тепер можна побачити лише артефакти й діорами, а нагорі – інтерактивна 3D екскурсія, однак там можна подивитися не лише на місто крізь окуляри віртуальної реальності, а й фільми у невеличкому кінотеатрі та послухати цікаві лекторії про стародавнє місто з багатою історією. 

Читайте також: Де у Львові можна побачити молодого Богдана Хмельницького

Вже при вході увагу відвідувачів привертає панно, яке розташоване на стіні біля рецепції. Воно там ще від початку відкриття музею у 1987, виготовила його Академія мистецтв.   

«На першому поверсі – експозиція, присвячена княжому Звенигороду. Княжий Звенигород існував понад 800 років тому тривалістю близько двохсот років. Місто загинуло під монголо-татарською навалою», – каже директорка заповідника Древній Звенигород Наталія Войцещук.

Панно, 1987 р.

Діорами на першому поверсі

Діорами на стінах – відтворення на основі археологічних досліджень, які в місті тривали близько ста років. Ці дослідження дали можливість віднайти останки, які залишилися від доріг, конструкцій, будинків тощо. На основі цього можна було повністю спроектувати вигляд старого міста.

«Наприклад, під час археологічних розкопок віднайшли шестиметрової ширини вулицю, яку тепер з точністю відтворили на діорамі на першому поверсі музею», – каже Наталія Войцещук. 

Серед артефактів у музеї зібрані одні з найкращих речей: унікальні експонати, які показують, як жило населення Звенигорода – від найбідніших до найбагатших. Наприклад, кілька видів жіночого намиста, деяке ще в ті давні часи було привезене з інших міст, а інше – з самого Звенигорода. Воно показує те, що в той час жінки хотіли гарно виглядати не залежно від соціального статусу.

Архіеологічні знахідки зі стародавнього Звенигорода

Піднявшись на другий поверх музею, відвідувачів зустрічає банерна експозиція, яка присвячена історії Звенигорода від самого заснування до його занепаду. Історія проілюстрована за допомогою тексту й відповідних малюнків, щоб було легко сприймати інформацію не лише дорослим, а й дітям.

«В наступному залі є можливість переглянути фільми про те, як проводили розкопки, про історію Звенигорода й відкриття самого музею. Кожен охочий зможе присісти й подивитися фільм у такому невеличкому кінотеатрі», – каже вона.

Банерна експозиція на другому поверсі

В останньому залі – малюнок Василя Петрика, який ще три роки тому намалював розріз княжого дитинця. Цей малюнок став початком створення нового музею.

Ця кімната є одією з основних у музеї, адже тут є можливість одягнути окуляри віртуальної реальності. Вона практично пуста, оскільки потрібен простір для перегляду візуалізацій в окулярах, щоб ні на що не наштовхнутися.

Ще однією цікавинкою цієї кімнати є діорама 1987 року, макет села Звенигород в радянський час. На зображенні збереглися навіть тогочасні розкопки, музей, житлові будинки, ферми, склади тощо. СТаном на сьогодні вже багатьох з тих будівель немає, зате є унікальна можливість переглянути їх на діорамі.

Читайте також: Всі Шетицькі знають про музей. Про що мріє племінник митополита, який переїхав жити до Львова

Заповідних Древній Звенигород складається не лише з музею, а й з великої території цієї площі. Тут є можливість прогулятися на 32 гектарах, адже прокладено маршрути на Бастіон, а за ним – два озера.

«Коли прийде осінь, можна прогулятися територією, і поспостерігатися за дуже красивими краєвидами Звенигорода», – додає директорка заповідника.  

Вартість відвідування музею становить 50 гривень. Добратися до Звенигорода можна громадським транспортом зі Львова, автобуси їздять кожних 30-40 хвилин.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!