Львів зобов'язує забудовників будувати паркінги, які можуть бути укриттями

5403 0
Ці рекомендації прописують у містобудівних умовах та обмеженнях, що видає виконавчий комітет ЛМР.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Парковки у новобудовах Львова мають виконувати функцію укриттів. Торік восени Львівська міська рада розробила рекомендації для забудовників, за якими підземні паркінги у будинках мають бути обладнані туалетами та мати запасний вихід.

«Є поняття «найпростіше укриття». Воно має свої стандарти, проєктується відповідно до рішень детального плану, зазвичай, йдеться про цокольні приміщення, підвали, підземні паркінги. Вони мають бути обладнані технічними приладами, туалетами, можуть бути душові, Також має бути додатковий вихід на вулицю. У кожному рішенні виконкому ми вписали, що забудовник повинен передбачати приміщення подвійного використання. Тобто за звичних умов це паркінг, а за надзвичайних ситуацій – найпростіше укриття. Замовники врахували ці рішення виконкому», – повідомив у коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Читайте також: Як організувати безпечне місце в себе вдома, якщо укриття далеко. Пояснення

Рекомендації для забудовників стосуються якісного будівництва житлових будинків. Йдеться про ті, що не прописані у державних будівельних нормах, утім які покращують безпеку та функціональність. Ці рекомендації прописують у містобудівних умовах та обмеженнях, що видає виконавчий комітет ЛМР. Вочевидь, у місті поки немає об'єктів, які зводили за цими вимогами, адже зараз ще добудовують об'єкти, дозволи на які отримували раніше. Нові ж мали б відповідати цим вимогам.

«Усі рішення виконкому направляємо в нашу міську інспекцію архітектури та містобудування для того, щоби вона, видаючи дозволи забудовникам, перевіряла відповідність будівництва тому, що є в рішенні виконкому», – додає він.

Головний архітектор Львова також говорить, що з початком війни деякі забудовники почали облаштовувати підземні паркінги під укриття у будинках, які звели раніше, і де цього не передбачили.

Читайте також: Як діяти, якщо повітряна тривога застала вас у транспорті, банку чи торговому центрі

«У перші тижні війни було багато звернень від мешканців старої забудови, щоби дати їм можливість використовувати як укриття підземні паркінги у новобудовах, що ще не заселені, не здані. Ми звернулись до забудовників, вони відгукнулися. Дехто встановлював додатково унітази, формували туалетні кімнати, ванни, підключали воду, щоби ті укриття були максимально комфортні. Є такі об’єкти, які ще не заселені, може, там навіть ще не всі квартири продані, але ті паркінги вже використовують як сховище», – зазначив він.

Нагадаємо, у жовтні торік у Львові напрацювали рекомендації для забудовників, що стосуються якісного будівництва житлових будинків. Іще напрацьовують стандарти облаштування дитячих майданчиків та вулиць. У міськраді певні, що ці рекомендації також є певним «дороговказом» для тих, хто хоче придбати квартиру, бо часто покупці зважають хіба на квадратні метри, а лише згодом з’ясовують, чи достатньо паркомісць біля будинку, чи є зона, де можна відпочити, чи облаштоване там укриття цивільного захисту.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!