Депутати Львівської міськради не можуть вирішити, кому передати містобудівні повноваження

2100 0
Депутати не дійшли згоди щодо перенесення засідання, і сесію закрили.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Сьогодні, 29 вересня, депутати Львівської міської ради на продовженні пленарного засідання сесії мали обрати уповноважений орган, що видаватиме містобудівні умови та обмеження на будівництво у Львові. 

Продовження пленарного засідання сесії почали з рогляду питання про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури. Тоді депутат від фракції «Європейська солідарність» Петро Адамик запропонував перенести засідання сесії на наступну п'ятницю, 6 жовтня. 

«Я бачу, що не буде консенсусу з цього питання, і хочу, щоб за мою правку проголосувало більше депутатів, тому пропоную перенести засідання», – сказав він.

Андрій Садовий підтримав цю ідею та, порадившись з головами фракцій, поставив на голосування питання про перенесення засідання сесії на понеділок, 2 жовтня, о 15:00. Це рішення не прийняли, і Андрій Садовий закрив сесію як неповноважну, оскільки в залі залишилось 32 депутати.

Напередодні на засіданні сесії міськради, 28 вересня, депутати пропонували правки до рішення для голосування. Зокрема, депутат Львівської міської ради Віталій Троць запропонував внести правку до проєкту ухвали про передачу повноважень головному архітектору Львова Антону Коломєйцева.

Читайте також: Що чекає на Львів. Інтерв'ю з Андрієм Садовим

«Визначити уповноваженим органом на надання містобудівних умов та обмежень головного архітектора управління архітектури та містобудування ЛМР. Пункт другий - встановити, що містобудівні умови та обмеження надаватимуться на підставі положення затвердженого Львівською міською радою. Положення про порядок видачі затвердить міська рада, а без нього головний архітектор не зможе видавати містобудівних», – зазначив він.

Відтак, за рішення із правкою проголосували 19 депутатів із 44. Кількості не вистачило для погодження правки. Натомість депутат від фракції «ВАРТА» Юрій Мартинюк запропонував створити містобудівну раду як орган, який діє у всіх обласних центрах України.

«Аргументованою буде позиція, коли органом виконавчої влади буде передбачений законом професійний орган містобудівна рада. Звичайно, потрібно переформатувати містобудівну раду, затвердити про неї положення. Але я не ставлю це як свою правку, бо її потрібно підготувати», – пояснив Юрій Мартинюк.

Нагадаємо, що нещодавно 8-й адміністративний апеляційний суд на звернення певної фізичної особи прийняв рішення скасувати повноваження виконавчого комітету ЛМР видавати містобудівні умови і обмеження. Як повідомляв заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, у громади Львова повноваження у сфері містобудування намагаються «віджати», а схему планують провернути руками Львівської районної ради, на депутатів якої чиниться безпрецедентний тиск для прийняття незаконного рішення.

Львівська районна рада 15 вересня скликала позачергову сесію, на якій мала розглянути питання про делегування Львівській районній військовій адміністрації повноважень у сфері містобудування та архітектури. Згодом на сайті райради з'явилося повідомлення, що 16 позачергова сесія не відбулась у звязку з відсутністю кворуму.

Ірина Давосир

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!