МОН визначило порядок вступу до вишів у 2023 році

1062 0
За даними МОН, збережені будуть всі пільги та пільгові категорії, передбачені законами, зокрема для мешканців тимчасово окупованих територій.
Фото умовне

Фото умовне

Міністерство освіти і науки визначило порядок пройому на навчання до закладів фахової передвищої та вищої освіти у 2023 році. Відповідні накази про зареєстрували у Міністерстві юстиції України. Про це повідомили у пресслужбі МОН.

Так, ключовим інструментом вступної кампанії 2023 року стає особистий електронний кабінет вступника, що надає можливість в дистанційному режимі внести необхідні дані для подання заяв як на вступні випробування у закладі освіти, так і на участь у конкурсному відборі. Для підтвердження вибору місця навчання достатньо буде визначитися в особистому електронному кабінеті вступника.

Читайте також: Вступники можуть пройти демонстраційний НМТ з біології

Для здобуття фахової передвищої освіти за кошти державного або місцевого бюджету вступники складатимуть творчий конкурс (для визначеного переліку спеціальностей) або співбесіду з одного або двох предметів. Для тих, хто планує навчатися за кошти фізичних або юридичних осіб, передбачили вступ на підставі розгляду мотиваційних листів.

Майбутні молодші бакалаври та бакалаври (магістри медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) складатимуть творчий конкурс на мистецькі та спортивні спеціальності, національний мультипредметний тест (НМТ) ー на всі інші спеціальності.

Вступників до магістратури зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ), єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) або фахового іспиту в закладі освіти для вступу на інші спеціальності.

Читайте також: Чому історія України – не обов'язковий предмет на НМТ. Пояснення

За даними МОН, збережені усі пільги та пільгові категорії, передбачені законами, зокрема для мешканців тимчасово окупованих територій. Вступники, які зареєстровані та перебувають на ТОТ, зможуть пройти процедури вступної кампанії дистанційно та укласти договір про навчання впродовж трьох місяців після початку навчання. Застосування пільг для жителів з територій активних бойових дій (територій можливих бойових дій) визначать у травні з урахуванням розвитку воєнно-політичної ситуації в Україні.

Нагадаємо, що вступне випробування для здобуття вищої освіти відбудеться у форматі національного мульпредметного тесту. НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети: українська мова і математика, іще один – на вибір вступника (історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія). Основна сесія відбудеться з 5 червня до 23 червня, а додаткова – з 11 до 24 липня. Детальніше про умови вступу 2023 читайте в матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!