Для розширення музею Крушельницької міськрада викупить ще одну квартиру

1193 0
Першу квартиру викупили минулого року, там планують зробити ремонт і переселити туди адміністрацію.
Фото: Wikimedia.org

Фото: Wikimedia.org

Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької викупить ще одну квартиру площею близько 50 квадратних метрів на третьому поверсі над музеєм, що на вул. Крушельницької, 23. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор закладу Михайло Кобрин. 

Вартість квартири становить 1 556 000 грн. До цього квартиру №8 площею 59,4 кв.м. міськрада Львова викупила влітку 2021 року за 1,6 млн гривень, зараз музей освоює її. Музично-меморіальний музей української оперної співачки Соломії Крушельницької розташований на 2 поверсі, а та квартира, яку придбало місто, – на 3-му. 

Читайте також: Міськрада Львова купила квартиру над Музеєм Крушельницької, щоби його розширити

«Плануємо зробити там косметичний ремонт, щоб туди переїхала адміністрація і звільнила експозицію музею, де вона зараз сидить. Так, у нас з’явилася б додаткова експозиційна площа», – каже Михайло Кобрин. 

На цій експозиційній площі одна кімната буде призначена для виставки про останні роки життя Соломії Крушельницької, зокрема її львівський період, коли вона мешкала і працювала тут. Друга кімната буде інтерактивна, люди зможуть послухати її записи, дізнатися багато про її мандрівки. Тоді другий поверх буде повністю для відвідувачів, продовжує Михайло Кобрин, бо наразі там є адміністративні приміщення. 

«Друга квартира у процесі викупу, тобто є рішення сесії міськради і згода мешканки, але до кінця минулого року не встигли провести всі документальні процедури, і зараз чекаємо знову рішення сесії про виділення коштів у цьому році», – каже він. 

Читайте також: У віллі «Сонячна» у Львові з'явиться музичний центр імені Людвіка Геллера 

Нагадаємо, музей Соломії Крушельницької планують розширити. Як повідомляв Tvoemisto.tv директор музею Соломії Крушельницької Михайло Кобрин, від часу створення музею у 80-х він активно розростається, тому музею важко приймати нові колекції, адже нема місця для їхнього належного зберігання. Тоді депутати Львівської міської погодили придбання квартири задля розширення музично-меморіального музею Соломії Крушельницької на однойменній вулиці в будинку №23. 

Також додамо, що музей планує створити музичну галерею імені Людвіка Геллера у віллі, що розташована на вул. Мельника, 7. Мешканці вілли минулого року звернулися до управління освіти ЛМР з пропозицією облаштувати напівпідвальне приміщення, яке пустує. Музей вирішив створити галерею, у якій би зберігали платівки та касети львівської музики різних стилів. Більше читайте тут.

Для довідки

Музей розташований у будинку, де раніше жила Соломія Крушельницька. У 1903 році вона купила цілу кам’янку для своєї родини, однак у радянський період будинок забрали. Для музею пізніше залишили лише одну квартиру.

У експозиційних залах-кімнатах демонструють оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, нотні видання, особисті речі співачки. Також є платівки із записом її голосу. Крім того, зберігся персональний музичний інструмент, на якому грала артистка. 

У фондах музею, що налічують понад 17000 експонатів, зберігаються не лише речі, що належали Крушельницькій, але й багато цікавих матеріалів, пов’язаних з іменами інших видатних діячів музичної культури, зокрема, Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Одарки Бандрівської, Любки Колесси.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!