Київ

МВС передало у музей Голодомору понад тисячу архівних справ за 1933 рік

482 0
Більшість з них про канібалізм, і стосуються періоду березня–червня 1933 року,
Фото: МВС

Фото: МВС

Міністерство внутрішніх справ передало у Національний музей Голодомору-геноциду 1022 справи періоду голоду на території України у минулому столітті. Про це повідомила пресслужба МВС.

«Сьогодні ми оприлюднюємо архівні справи фонду 32 «Кримінальні справи судових та позасудових органів» з Галузевого державного архіву МВС України. Ми ставимо за мету показати суспільству та ввести в широкий науковий обіг документи архівів, як головне джерело у дослідженні Голодомору, а також як доказ вчинення злочину геноциду комуністичним режимом», - зазначила Державний секретар МВС України Інна Ящук.

Ці 1022 справи дають можливість історикам дослідити вплив комуністичного режиму, який створив штучний голод, що доводив українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі. Мотивації канібалізму були продиктовані приреченістю людей.

«Можемо стверджувати, що голод впливав на психіку людини та її свідомість. Тому науковці ще мають вивчити ці архівні справи з точки зору медицини, психології, соціології, економічної географії та інших наук», - підкреслила Інна Ящук при передачі архівних справ Голодомору в музей.

У вказаних справах в анкеті обвинуваченого спеціально обумовлена графа «громадянство і національність», і майже всі, хто значився у справах були українцями. 

«Зараз ми знову переживаємо геноцид українського народу. Непокаране зло повернулось - війська рф спалюють врожаї на українських полях, перешкоджають постачанню зерна морем, мінують моря та поля, б’ють по портовій інфраструктурі та елеваторам, викрадають зерно та катують голодом полонених українських військовослужбовців. Росіяни наслідують політику сталіна, намагаючись використовувати голод, як зброю. Оприлюднення справ Голодомору, висвітлення правди, наукові дослідження в цій сфері, є кроком до руйнування брехні, маніпуляцій та дезінформації, на якій тримається вся російська верхівка», - наголосили в МВС.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!