На Грибовицькому сміттєзвалищі розпочали підготовку до рекультивації. Фото

2070 0
Усі роботи триватимуть упродовж 5-ти років.

На території Грибовицького сміттєзвалища стартували підготовчі роботи з рекультивації. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Рекультивація полігону відбуватиметься у два етапи — технічна і біологічна рекультивації. Усі роботи триватимуть упродовж 5-ти років.

Завершити підготовчі роботи з комплексної рекультивації Грибовицького полігону до кінця цього року. Після цього проведуть тендер ЄБРР на визначення генерального підрядника робіт з рекультивації і без перерви розпочнуть всі інші роботи. Йдеться, зокрема, про формування технологічного екрану, встановлення геомембрани та виположування схилів. Паралельно відбуватиметься дегазація — у тілі сміттєзвалища пробурять свердловини для видобутку біогазу та встановлять генераційну установку. В результаті буде зведено до мінімуму шкідливий вплив від потрапляння біогазу у повітря, а комунальне підприємство зможе отримати доходи, які компенсують частину витрат на рекультивацію.

Читайте також: ЛОДА повернула Львову повноваження з вивезення сміття

Після стабілізації полігону розпочнеться другий етап — біологічна рекультивація. Це формування родючого шару і висадка зелених насаджень. Повністю рекультивація, аж до завершення біологічного етапу, триватиме 5 років. Технічну частину планують провести за 2 роки.

За словами Вадима Ноздрі, директора ЛКП «Зелене місто», зараз збирають сміття, яке є за межами полігону, тобто виводять полігон в межі землекористування. Це стосується і озер фільтратів також.

Читайте також: До та після. Як виглядатиме Грибовицьке сміттєзвалище після рекультивації. Візуалізація

Нагадаємо, французька компанія Egis у 2017 році розробила для Львова новий план рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, який закрили після пожежі у 2016 році. Кошти для проєкту рекультивації полігону та будівництва сміттєпереробного заводу місто отримало від Європейського банку реконструкції і розвитку, Фонду чистих технологій та Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля – загалом йдеться про 25 млн євро кредиту та 10 млн євро гранту. Улітку минулого року Egis передала місту проєкт рекультивації. Його відкоригували, і він пройшов державну експертизу. Після рекультивації на місці сміттєзвалища має бути сквер.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!