Київ

На Хрещатику руйнують старовинну будівлю. Реакція Департаменту охорони культурної спадщини

681 0
Ця будівля одна із останніх вцілілих після пожежі та підриву Хрещатика в 1941 році.

КМДА опрацьовує всі можливі законні шляхи, щоб зупинити руйнування старовинної будівлі в центрі столиці на вулиці Хрещатик, 48. Про це заявила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

«Повторний припис №505/п від 26.01.2022 було надано після відновлення робіт із розбору будинку. Законні вимоги власником ігнорувалися, тому в серпні 2023-го до Шевченківського райуправління поліції направлено заяву», — прокоментувала директорка Департаменту охорони культурної спадщини.

У КМДА розповіли, ще в серпні 2020 року власнику будинку вручили припис. Також його оштрафували на 341 700 грн, які досі не сплачені та стягуються в судовому порядку.

Напередодні активіст Дмитро Перов заявив, що в центрі Києва розбирають пам'ятку архітектури — прибутковий будинок 1880 року, який належав швейцарському купцю Целестину Верле.

Волонтери зафіксували порушення пам'яткоохоронного законодавства, звернувшись до Нацполіції. Проте наступного дня демонтаж знову продовжився. Ця будівля одна із останніх вцілілих після пожежі та підриву Хрещатика в 1941 році.

17 жовтня інспектор Департаменту охорони культурної спадщини зафіксував початок робіт ззовні будинку. Власнику направили припис, щоб той негайно надав доступ для ретельного внутрішнього огляду.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!