Київ

На Київщині на 7 років тюрми засудили колаборанта, який забезпечував окупантів пальним та харчами

450 0
Місцевий підприємець добровільно погодився на співпрацю з агресором

Вишгородський районний суд Київської області визнав винним місцевого підприємця у колабораційній діяльності та засудив до 7 років тюремного ув’язнення з конфіскацією всього майна та забороною 10 років займати будь-які посади в органах держвлади. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, у березні 2022 року тоді 45-річний місцевий підприємець добровільно погодився на співпрацю з агресором і обійняв посаду “заступника голови Димерської селищної ради” та “директора комбінату комунальних підприємств”.

«У приміщенні сільради ворожий поплічник облаштував своє “робоче місце” і намагався залучити до співпраці з окупантами місцевих жителів. “Керівництво” у громаді новоспечений “посадовець” координував з командиром окупаційного підрозділу, полковником зс рф з позивним “отєц Кіріл”», – йдеться у повідомленні.

Зловмисник також безпосередньо організовував забезпечення військової техніки загарбників пальним. Відповідав за постачання газу, електроенергії і харчових продуктів до будинків, де були облаштовані ворожі бази.

Крім того, встановлено, причетність колаборанта до участі у допитах незаконно ув’язнених рашистами громадян. Серед них – представники Товариства Червоного Хреста України, які доставляли гуманітарну допомогу в окуповані села.

Тоді загарбники погрозами вбивства намагалися отримати від членів гуманітарної організації дані про дислокацію підрозділів Сил оборони та адреси проживання учасників війни.

Після деокупації Димера зловмисник переховувався від правосуддя, переїжджаючи з однієї області України в іншу. Співробітники Служби безпеки встановили його місцеперебування і затримали на Черкащині у вересні 2022 року.

У одному з районних центрів він намагався влаштуватися на роботу до місцевого агропідприємства виконробом. Тоді слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!