Київ

Незалежне геологічне дослідження спростовує заяви екологів про НВМК "на болоті". Документ

430 0
Жодна з ділянок, які визнані альтернативним дослідженням підтопленими, не буде використовуватись для поховань
Загальний вигляд НВМК. ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МІНВЕТЕРАНІВ

Загальний вигляд НВМК. ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МІНВЕТЕРАНІВ

Заяви екологів про те, що НВМК у Гатененській громаді збираються будувати "на болоті" не підтверджуються тим дослідженням, на яке вони посилаються. Про це йдеться у статті "Твоє місто - Київ".

9 червня Київський еколого-культурний центр опублікував допис із заявою, що “Мінветеранів планує ховати загиблих Героїв у болоті!”.

Посилаючись на альтернативний звіт геологічного дослідження, КЕКЦ стверджує, що рівень ґрунтових вод у Гатному занадто високий для будівництва кладовища. За їхніми словами, 8 з 10 свердловин показали рівень ґрунтових вод вище 2-х метрів, що порушує санітарні норми щодо поховань. 

Також екологи  заявляють із посиланням на цей документ, що ділянка має ухил у бік населеного пункту, що також є порушенням норм облаштування кладовищ.

Автор публікації отримав звіт з геологічного дослідження, на який посилаються екологи, зроблений на замовлення членів громади Мархалівки, які протестують проти будівництва НВМК на визначеній ділянці.

Як з'ясувалося, з десяти свердловин альтернативного дослідження лише п'ять зроблені на території, охопленій генпланом Меморіалу. З них тільки три показали рівень залягання ґрунтових вод на глибині менше 2 метрів. При цьому за генпланом на жодному з цих місць не плануються поховання.

На схемі синім кольором позначені свердловини зроблені для альтернативного дослідження, з відповідними позначками глибини залягання ґрунтових вод

Так, свердловини №8 та №9, які були зроблені на території, яка визнана офіційним дослідженням непідтопленою, показали рівень залягання води на глибині 1,5 метра.  Ці дві свердловини потрапляють на заплановані доріжки.

Свердловини альтернативного дослідження із вказаною глибиною залягання ґрунтових вод, накладені на схему генплану НВМК

Третя свердловина (№5), що показала рівень ґрунтових вод на глибині 1,5 м, зроблена на межі між територіями, які офіційно визнані підтопленими і непідтопленими. За планом в цьому місці також не буде поховань.

Варто додати, що офіційне дослідження робили у жовтні, коли рівень ґрунтових вод нижчий, а альтернативне дослідження – навесні, після танення снігу, коли рівень ґрунтових вод підіймається до максимального рівня.

Крім того, альтернативне дослідження спростовує твердження про те, що ділянка має ухил у бік населеного пункту. Насправді в документі сказано, що ухил в бік населеного пункту має тільки південно-західна частина ділянки, яка за генпланом використовуватись для поховань не буде.

Фото: Скриншот сторінки з альтернативного дослідження

Читайте також: Ганьба і упередження. Хто і чому зриває створення Національного військового кладовища

Нагадаємо, уряд офіційно визначив, що для Національне військове меморіальне кладовище побудують на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району Київської області.

Як наголошують в НВМК, минулого року було проведене розширене геологічне дослідження. Воно тривало близько місяця. За цей час на території у понад 265 га пробурили 60 геологічних свердловин глибиною по 6 метрів кожну.

Відповідно до науково-технічного звіту на непідтоплених та потенційно підтоплених ділянках гранична глибина залягання ґрунтових вод від поверхні землі є не менше 2 м. Це відповідає гігієнічним вимогам облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах. А там, де рівень води вищий, поховання не здійснюватимуть.

Кабінет міністрів затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на будівництво та функціонування НВМК в 2024 році. Мова йде про 515 млн гривень.

Першу чергу реалізують в середині 2025 року. 

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!