На Львівщині госпіталізували двох людей від укусів змії. Як захиститися

883 0
Жертвами стали 35-річна жінка та 28-річний чоловік.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Вчора на Львівщині від укусів змії у Сколівську ЦРЛ госпіталізували жінку та чоловіка. Про це повідомили у департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА.  

У стані середнього ступеня важкості внаслідок укусу змії в селі Жупани Стрийського району госпіталізували місцеву мешканку 1986 року народження та місцевого мешканця в с.Тухолька 1993 року народження. 

У Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що з початку року від укусів змій постраждали понад два десятки людей. Загалом за рік фіксують кілька сотень таких звернень. 

«Плазуни зазвичай активні з квітня до жовтня і найбільш активні в період розмноження в квітні-травні та восени. Проте влітку у спекотний час змії стають малорухливими і люди можуть не помітити їх та наступити, сісти на них чи лягти. Саме через це стається більшість укусів», – зазначили у МОЗ. 

Як вберегтися

Потрібно бути уважними у місцях, де можна зустріти плазунів: висока трава, кущі, ліс. Якщо випадково побачили змію поряд із собою – не панікувати, не наближатися і не робити різких рухів, а спокійно відійти. (у плазунів поганий зір та слух, але своїм тілом вони дуже добре вловлюють коливання землі на відстані 10-15 метрів). Вирушаючи у ліс, краще взувати високе, щільне взуття, котре змія не прокусить.

Що робити, якщо змія вкусила 

В такому випадку потрібно негайно їхати до медичного закладу, адже лише лікар зможе надати необхідну медичну допомогу, і там є протиотрута. Також важливо запам’ятати ,як виглядала змія, яка вас вкусила, тому що це допоможе у підборі правильного лікування. 

Як допомогти постраждалій людині, якщо до лікарні довго їхати 

Перш за все, потрібно забезпечити спокій та мінімум рухів. Постраждалий має пити багато рідини. Якщо змія вкусила у ногу чи руку, то потрібно зафіксувати її за допомогою імпровізованої шини (дошки чи палиці). Крім того, рану потрібно продезинфікувати і накласти стерильну пов’язку. За можливості до рани можна потрібно прикласти лід, який загорнутий у тканину. 

Що заборонено робити

Заборонено різати чи припікати рану, висмоктувати отруту. Також не можна додатково її обробляти або накладати джгут, адже можуть виникнути серйозні ускладнення при його неправильному застосуванні.

Нагадаємо, що в пятницю, 25 червня, на Львівщині змія вкусила 15-літню дівчинку, дитина потрапила у реанімацію. 

«У Стрийському районі, в селі Верхнячка місцеву мешканку 2006 року народження  у стопу правої ноги вкусила змія. Постраждалу, в стані середньої важкості госпіталізовано в реанімаційне відділення Сколівської ЦРЛ. Обставини події встановлюють», – йдеться у повідомленні.

Tvoemisto.tv розповідало про те, що робити при зустрічі зі змією. Так, голова Львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин радить, перш за все, дезінфікувати місце укусу чи хоча б промити водою. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Софія Шавранська

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!