На Львівщині медики оголосили голодування через невиплачені зарплати

1574 0
Медики вимагають виплатити борг по зарплаті та забезпечити їм постійну роботу.
Фото: Оксана Гладун

Фото: Оксана Гладун

Медики Соснівської міської лікарні оголосили голодування через заборгованість із заробітної плати. Працівникам зарплату не виплачують ще з квітня. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповіла голова профспілкової організації медзакладу Оксана Гладун.

Голодування через борги із заробітної плати оголосили 17 співробітників Соснівської міської лікарні – лікарі, медсестри і санітарки. За три місяці їм заборгували майже 3 млн грн.

Читайте також: Що буде із лікарнею у Соснівці. Громада не може дофінансувати заклад

Серед головних вимог медиків – виплата боргу та забезпечення постійної роботи медичного закладу, який обслуговує 11 тисяч мешканців Соснівки.

«Ми не отримуємо зарплатню ще від квітня. Якби не негативні настрої працівників, то й за березень не було б виплат. А так цього понеділка нам «закрили» березень. Багато працівників, починаючи від квітня, були змушені звільнитися. Та й тепер люди думають над тим, аби покинути роботу. Медики також люди, які хочуть мати засоби для життя. Якщо медики розрахуються, знайдуть іншу роботу, а, можливо, й в іншому місті, то мешканцям не буде де отримати медичну допомогу», – додає вона

За її словами, працівники лікарні й надалі продовжують ходити на роботу, оскільки не можуть залишити своїх пацієнтів без допомоги. Свої вимоги не полишуть – й надалі вимагатимуть виплатити їм усю заборгованість.

Читайте також: На Львівщині медсестри однієї з лікарень розпочали голодування. Фото

Як уже повідомила омбудсменкa Людмилa Денисовa, задля поновлення порушених конституційних прав медиків, вона направила листи до Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби України з питань праці, у яких наголосила на необхідності дієвих заходів для поновлення прав медичних працівників закладу охорони здоров’я на своєчасне одержання винагороди за працю, а також на належні, безпечні та здорові умови праці. Крім того, омбудсменка доручила своєму представнику в західних областях провести відповідні заходи парламентського контролю за додержанням прав медиків.

Як уточнила згодом Оксана Гладун, НСЗУ зі свого боку виплачує всі кошти відповідно до тих пакет послуг, які надають у Соснівській ліекарні. Це: стоматологія, паліативна виїзна мобільна, амбулаторно-поліклінічна та сімейна допомоги.

За її словами, починаючи з квітня чимала кількість людей почала в лікарні звільнятися, тож велика сума першочергово пішла їм на розрахункові. Також чималі кошти виплачували людям, які поновлювалися на роботу.

«До НСЗУ у нас претензій не має. Наша проблема – навіть не питання до лікарні, а швидше, до влади. Починаючи з жовтня 2019 року у нашій лікарні змінилося вже шість керівників. Через часту зміну відповідальності ні на кому не має. Тому, лише влада має вирішувати наше питання – наприклад, виділити додаткові кошти, які б покрили заборгованість», – додала вона.

Тvoemisto.tv зверталося за коментарем до керівництва Департаменту охорони здоров’я Львівської області, проте відповіді наразі нема.  

Нагадаємо, на початку цього року медсестри лікарні відновного лікування №3, що у м. Соснівка на Львівщині, також оголошували акцію протесту і почали голодування. Майже рік вони перебували у стані вимушеного простою через карантин, тому отримували лише 2/3 тарифної ставки.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!