На Львівщині планують за державний кошт реставрувати до пів сотні пам'яток

2609 0
Які об'єкти все ж реставруватимуть за програмою «Велике будівництво», стане відомо згодом.

Львівщина надіслала до Міністерства культури документи на відновлення 41-го об’єкта культурної спадщини. Сьогодні у міністерстві завершили прийом заявок на участь у відборі об'єктів, які реставруватимуть за програмою «Велике будівництво». Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Читайте також: На реставрацію дерев’яної церкви на Львівщині пропонують виділити мільйон гривень

Серед пам’яток, які пропонують реставрувати на Львівщині: костел Всіх Святих у Годовиці, Свірзький, Підгорецький, Олеський, Жовківський та Поморянський замки, Тартаківський та Червоноградський палаци, Колишній Монастир сестер Бенедиктинок на пл. Вічевій, 2 у Львові, приміщення Історичного музею та Музею історії релігії, Дрогобицька житниця та Львівський національний драматичний театр імені Марії Заньковецької. Також є пропозиція продовження фахових досліджень та створення культурно-туристичного магніту на основі пам’ятки археології «Давній Звенигород», що у Давидівській ТГ.

Директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько каже, що дерев’яну архітектуру регіону оформили в одну заявку – «Карпатський маршрут дерев’яної архітектури».

«Сюди увійшли вісім дерев’яних храмів, три з яких – зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, та дзвіниця у Ясениці Замковій. Так само подібні проєкти ми запросили подати Івано-Франківську, Чернівецьку і Закарпатську області, щоб це був справді такий єдиний карпатський туристичний маршрут до найцікавіших зразків дерев’яних українських церков», – каже вона.

Також заявки на реставрацію подала Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького, Державний історико-культурний заповідник у місті Белз, Львівська міська рада і Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької.

Читайте також: Як виглядає Палац Гредлів, в якому відкриють туристичний центр Карпат

Нагадаємо, що у Львівській ОДА створили управління охорони об’єктів культурної спадщини області для кращого збереження культурних пам'яток області. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!