Коли на Львівщині відновлять костел, де творив Іоан Пінзель

6401 0
Аби почати роботи, спочатку потрібно виготовити проєктно-кошторичну документацію.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Костел Усіх Святих, що знаходиться у с. Годовиця Пустомитівського району Львівської області, планують відреставрувати та відновити. Об’єкт увійшов у програму «Велике будівництво» у галузі культури, а у найближчих планах – включити його у фінансування обласного бюджету з програми збереження культурної спадщини і архітектури та створити проєктно-кошторичну документацію на роботи. Про це Тvoemisto.tv розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Читайте також: У Пороховій вежі відкрили виставку, щоб привернути увагу до порятунку старого костелу у Годовиці

Відомо, що на початку цього тижня, 11 січня, відбулася друга зустріч представників Годовицько-Басівської сільради та Львівської ОДА, де йшлося про відновлення костелу в Годовиці. Першу з них провели ще 6 січня. Громада нової ОТГ готова співфінансувати виготовлення проектно-кошторисної документації та брати активну участь у відновленні пам‘ятки.

Читайте також: Дах для Пінзеля. Ми повинні врятувати унікальний костел у Годовиці

За словами Юрія Холода, найближчим часом на місце має виїхати комісія, яка огляне об’єкт та визначить об’єм робіт.

«Нам дуже важливо, аби Костел Всіх Святих в Годовиці був відреставрований. Об’єкт увійшов у перелік програми «Велике будівництво» в культурі, цілком можливо, що його ще включать у фінансування обласного бюджету з програми збереження культурної спадщини і архітектури. Маю надію, що вже цього року роботи зрушаться з місця. Перш за все, потрібно створити проєктно-кошторисну документацію. Кілька років тому це вже робили, але ця документація є недопрацьована», – каже Юрій Холод.

Читайте також: Які пам'ятки на Львівщині можуть потрапити у програму «Велике будівництво». Перелік

За його словами, щойно буде готова проєктно-кошторисна документація, почнуть шукати джерела фінансування.

«Щодо сум та потрібних коштів, то спочатку потрібно, аби будівлю оглянули професіонали. Однозначно, що костел має бути збережений. Об’єкт має розвиватися, його можна задіювати у багатьох різних проєктах, проводити різноманітні заходи», – каже співрозмовник.

Довідково

Костел Всіх Святих у Годовиці є пам’яткою архітектури XVIIІ ст., один з кращих зразків бароко на Львівщині. Храм зведений протягом 1751-1758 років на кошти львівського архидиякона РКЦ Стефана Мікульського. Його архітектором був Бернард Меретин, скульптури виготовив Іоан Пінзель. Обидва знамениті автори працювали над ним паралельно з іншим архітектурним шедевром доби бароко – церквою Святого Юра у Львові.

Вівтарну композицію з костелу у Годовиці вдалося врятувати зусиллями Бориса Возницького і зараз вона становить найбільш органічну частину експозиції музею Пінзеля у Львові. Також ці скульптури стали основою виставки, яка експонувалась у найбільших музеях Європи: «Луврі» (2012-13 рр) та «Бельведері» (2016-17 рр).

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!