На Львівщині побільшало фейкових Covid-сертифікатів. Яка відповідальність загрожує шахраям

2715 0
За підробку ковідних сертифікатів на порушників чекатимуть штраф.
Фото: slovoidilo.ua

Фото: slovoidilo.ua

Національна поліція зареєструвала майже 870 кримінальних проваджень за фактами шахрайства та підробки Covid-документації в Україні. На Львівщині, від початку року поліцейські відкрили майже сто кримінальних проваджень за фактами підробки сертифікатів про вакцинацію.

Читайте також: Як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації

За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, 92% із загальної кількості стосуються підробки документів, решта – шахрайські дії, втручання в роботу електронних і комп‘ютерних мереж та службове підроблення. Про це він повідомив в ефірі однієї з телепрограм.

Ігор Клименко зазначив, що найчастіше до вчинення шахрайських дій з Covid-сертифікатами причетні люди, які вдома на ксероксі виготовляють їх і продають через Інтернет, або особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі і вимагають у громадян перераховувати за неіснуючий документ гроші на карткові рахунки.

«Більш небезпечною є категорія лікарів, які покликані захищати здоров‘я громадян: вони вдаються до підробки медичних документів. Більше того, вони мають доступ до державного реєстру і таким чином заробляють гроші. І таких проваджень у нас більше 70», – каже Ігор Клименко.

Ще однією категорією правопорушників є співробітники турагентств, які у пакеті документів пропонують купити Covid-сертифікати.

Читайте також: Кіберполіція викрила розробника фейкової копії «Дії». Йому загрожує до 6 років в’язниці

За підробку ковідних сертифікатів на порушників чекатиме:

  • До 34 тис. грн штраф або обмеження волі до 2 років – для українців, які будуть використовують підроблені документи;
  • До 68 тис. грн штраф або обмеження волі до 2 років та позбавлення права обіймати посаду – для лікарів, які вносять неправдиву інформацію до бази даних;
  • До 170 тис. грн штраф або позбавлення волі до 3-х років – за виготовлення та продаж фальсифікатів.

 

До слова, на початку жовтня в Україні суд оголосив перший вирок за підробку Covid-сертифікатів. Лікаря з Дніпропетровщини позбавили права діяльності за фахом на один рік і він заплатить штраф 34 тис. грн.

Нагадаємо, про те, як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації, а також чим може обернутися фальшований тест або сертифікат для людей, можна прочитати у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!