Посівна на Львівщині. Чого найбільше сіятимуть і під що посівні площі зменшаться

1527 0
Аграрії розуміють, що через воєнні дії Україна не зможе відсіятись у повному обсязі, тому Львівщина мусить це компенсувати.
Умовне фото

Умовне фото

В останню декаду березня на Львівщині почалась посівна. Зокрема, почали сіяти ранні ярі культури. Про це повідомила під час брифінгу сьогодні, 5 квітня, директорка департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Тетяна Гетьман.

Це вже другий рік, який можна називати кризовим, але львівські аграрії продовжують сіяти попри всі обмеження, каже директорка. Цьогоріч очікується, що посівні площі принаймні залишаться на рівні попереднього року, а в 2022 році площі навіть збільшились на 4%. Аграрії розуміють, що через воєнні дії Україна не зможе відсіятись у повному обсязі, тому Львівщина мусить це компенсувати. У 2023 році очікується, що посівна площа дорівнюватиме близько 750 тисяч гектарів, що приблизно відповідає показнику минулого року.

Водночас через приморозки процес уповільнився, але, на думку Тетяни Гетьман, це не має вплинути на загальний результат. Посівна триватиме до першої половини червня включно. Зараз сіються ранні зернові культури і технічні, а потім будуть середні та пізні. Очікується, що валовий збір продукції в регіоні буде не менший, ніж рік тому. 

За словами Тетяни Гетьман, головна перепона – це експорт, який тисне на ціни аграрної продукції. Через обмеження експорту ціни є нижчі за попередні роки, що могло б демотивувати аграріїв, однак цього не сталося. В межах зернової угоди українські порти працюють, але обсяги експорту є на понад 20% меншими за довоєнний період. Українські аграрії не можуть впливати на ринкову ціну, однак вони можуть впливати на собівартість продукції, яка зі свого боку формується з вартості ресурсів. Вони всі переважно купуються за валюту. Очевидно, що в умовах девальвації ресурси подорожчають.

Читайте також: В Україні – дефіцит цибулі. Звідки її імпортують та яка ситуація з іншими продуктами

Найбільш проблемною культурою залишається кукурудза. Під неї, найімовірніше, буде зменшення посівних площ. Майже 70% усього врожаю кукурудзи до 24 лютого 2022 року експортували у вигляду кормів. Найбільш привабливими залишаються технічні культури, а саме ріпак і соя, які мають стабільний попит в країнах Європи.

На відміну від минулого року, коли на початку посівної були проблеми з купівлею пального, наразі є пальне, але дорожче. Цьогоріч фінансовий запас за 2022 рік менший, тому важче інвестувати, і відбуватиметься зміна структури посівів.

«З позитивного цьогоріч до нас приєдналися громади у підтримці аграрних працівників. Станом на сьогодні бюджет громад становить 2 млн 200 тисяч гривень. Вони виділили такі гроші на підтримку місцевих агровиробників, зокрема, це тваринницький сектор», – зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку.

Нагадаємо, що в Україні цього року спостерігають дефіцит ріпчастої цибулі, яка є основним складником величезної кількості страв. Що відбуватиметься з цінами на продукти, яка ситуація на міжнародному ринку, чого Україна найбільше імпортує, а чого, навпаки, вивозить за кордон, Tvoemisto.tv розповів експерт аграрного ринку, ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!