На Львівщині продовжать реставрувати храм XVII століття у Кліцько

1269 0
Для реставрації храму в обласній програмі охорони і збереження культурної спадщини передбачили 500 тис. грн.
Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

Фото: Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА

Дерев’яний храм Успіння Пресвятої Богородиці 17 століття у Кліцько, що неподалік Комарна, який є пам’яткою національного значення, продовжать реставрувати ще цього року. Для цього уже є всі дозволи і погодження. Про це повідомляє Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Читайте також: Поблизу Львова відреставрують церкву-пам’ятку, яка потребувала ремонту 20 років

За словами начальника управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської ОДА Василя Петрика, 500 тисяч гривень для реставрації цього храму передбачено в обласній програмі охорони і збереження культурної спадщини. Співфінансування очікують і від місцевої громади.

«Наразі вже скоригована і погоджена проєктно-кошторисна документація. Сьогодні дозвіл на початок робіт надала Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ)», – каже Василь Петрик.

За доброї погоди та вчасного початку реставрації з боку підрядника, якісні та найнагальніші роботи на цю суму можна виконати до кінця року.

Читайте також: На Львівщині археологи знайшли кам’яні стіни та кераміку, яким кількасот років

Продовжити реставрацію унікального храму планують у 2022 році.

Довідково

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці у Кліцько датують 1603 роком. На стінах збереглося чимало різьблених написів.

Іконостас храму походить з 1674 року, тим же періодом датують розписи інтер’єру.

Є відомості, що вперше церкву реставрували 1686-1687 роках, двічі оновлювали – 1808 та 1880 років.

На початку 20 століття храм ледь не розібрали, плануючи на цьому місці, за проєктом архітектора Василя Нагірного, збудувати нову муровану церкву. Однак, на щастя, церкву не розібрали, а нову збудували поряд.

Відтак від 1955 до 1989 року дерев’яна церква Успіння використовувалася як архів та склад книжок, що і врятувало її від руйнації.

Нинішнього вигляду храм набув після реставрації, яку розпочали в 2005 року. Однак у квітні 2008 року церква горіла: вогонь частково пошкодив покрівлю і стіни. Тому церква перебуває в аварійному стані.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!