На Львівщині створили 3D-тур музеєм гетьмана Івана Виговського

1184 0
Проєкт реалізували за європейські грантові кошти.
Музей гетьмана України Івана Виговського

Музей гетьмана України Івана Виговського

На Стрийщині створили 3D-тур «Музей гетьмана України Івана Виговського». Проєкт реалізували за європейські грантові кошти. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Щоб краще пізнати історію музею, краю, історію України, Сектор Культурної спадщини Стрийської РДА спільно із київською компанією «Радуга» в межах проєкту зі збереження та архівування Української культурної спадщини зняли і запустили перший 3D-тур музею», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Територія, де нині є ринок «Добробут», має бути музеєфікована

Зазначимо, перший музей гетьмана України Івана Виговського, філія Львівської національної галереї мистецтв імені  Возницького був відкритий у 2004 році. Музей функціонує у селі Руда Гніздичівської громади. Експозиція облаштована у двоповерховому будинку, де у радянський період діяла лікарня. Створення цього культурно-освітнього закладу пов'язане з перебуванням гетьмана Івана Виговського на Жидачівщині у 1660–1664 рр.

За інформацією Львівської галереї мистецтв, в експозиційних залах представлено понад 400 експонатів, серед яких портрети гетьманів авторства відомих українських та зарубіжних художників, портрети та копії портретів політичних і державних діячів козацької держави – Гетьманщини. Багато представлений батальний живопис, що демонструє історичні битви за участю козацького війська, а також твори сакрального мистецтва, зокрема ікони XVII – XVIIІ ст. з родинної церкви Виговських. Унікальним експонатом є вхідні двері з родинної церкви Воздвиження Чесного Хреста, фундаторкою якої була невістка Івана Виговського. Також у музеї експонуються предмети побуту, якими користувалися гетьман та його родина, подаровані чи передані у депозит нащадками роду.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!