На Львівщині цьогоріч розграбували 15 солдатських поховань

1924 0
Навіть були випадки, коли останки збирали у мішки і залишали десь біля смітників.
Фото: Товариство пошуку жертв війни "Пам

Фото: Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять"

Цього року на Львівщині відомо щонайменше 5 фактів про розграбування солдатських могил, які загинули під час Першої і Другої світових воєн різних військових формувань. Про це розповів Tvoemisto.tv  керівник Товариства «Пам’ять» Любомир Горбач.

Читайте також: «Ми знаходимо їхні рештки на смітниках». Чому на Львівщині зупинилися перепоховання вояків

«Є такі копачі, які знаходячи людські кістки не зупиняються, бачать, що це якийсь військовий похований, починають його грабувати і деколи навіть не закопують останки назад, а просто так залишають кістки. Навіть бувають випадки, коли останки збирали у мішки і залишали десь біля смітників. Коли вивозили сміття, то перевірили, що у тих мішках, а там людські кістки. Виявилося, що це давні. Швидше за все, солдатів німецького Вермахту», - розповідає він.

Любомир Горбач вважає, що займатися перепохованням цих останків дуже важливо, бо до цього часу ніхто цим не займався, починаючи від 1914 року.

«І найстрашніше – могильні мародери, які просто нівечать могили солдатів, плюндрують їх і позбавляють нас можливості ідентифікувати тих солдатів, повідомити родичів, що ми знайшли останки. Завдяки героїзму і відданості таких людей, хлопців і дівчат, ми живемо зараз у незалежній Україні», – додає він. 

Читайте також: На Львівщині знайшли бідон із повстанськими документами

У Товариства «Пам’ять» є кілька пошукових груп на Золочівщині, Бродівщині, а також у Бузькому районі, де відбувалися події 1944 року. Товариство було створене у 2005 році. Раніше проводили розкопки на Рівненщині і на Волині, а зараз працюють лише на Львівщині. Власне, за цей час знайшли і перепоховали близько двох тисяч останків вояків, які загинули під час Першої і Другої світових воєн різних військових формувань – німці, австрійці, угорці, росіяни, українці.

Нагадаємо, керівник Товариства «Пам’ять» Любомир Горбач розповів Tvoemisto.tv, чому на Львівщині зупинились перепоховання військових. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!