На Львівщині у квітні зросте мінімальна зарплата

2180 0
Мінімальна зарплата впливає на розмір багатьох виплат.
Умовне фото

Умовне фото

В Україні з 1 квітня 2024 року вдруге підвищать мінімальну заробітну плату, яка вплине на розмір деяких соціальних виплат та податків. Зарплата зросте на 900 грн і становитиме 8 тисяч гривень. Це передбачено законом про Державний бюджет України на 2024 рік.

Згідно з державним бюджетом, мінімальна зарплата у 2024 році підвищиться двічі: з 1 січня вона зросла з 6,7 тис. до 7,1 тис. грн за місяць, а з 1 квітня – до 8 тис. грн. За прогнозом Міністерства фінансів, середньомісячна заробітна плата у 2024 році становитиме 21,8 тис. грн.

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ пов’язаний із розміром мінімальної зарплати. З 1 квітня він становитиме 1760 гривень.

Читайте також: Якою була середня зарплата за 2023 рік у Львові. Порівняння з іншими містами

Мінімальна зарплата впливає на розмір багатьох виплат:

  • мінімальну місячну зарплату і посадовий оклад працівників;

  • на мінімальний та максимальний розмір бази єдиного страхового внеску — (від 22% однієї «мінімалки» до її 15 розмірів);

  • на розмір оплати за лікарняними листами;

  • розмір оплати декретної відпустки;

  • розмір оплати податків фізособами-підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерських господарств.

Зазначимо, у 2020 році розмір мінімальної зарплати становив 4723 грн, з 1 вересня підвищили до 5 тис. грн. З січня 2021-го зросла до 6 тис. грн. Наприкінці 2022-го мінімальна зарплата підвищилась на 200 грн, до 6,7 тис. грн. У 2023 році рівень мінімальної зарплати заморозили у зв'язку з воєнним станом в країні.

Нагадаємо, станом на 20 березня підрозділи Львівського обласного центру зайнятості запропонували клієнтам майже 8,5 тис. вакансій, що надійшли від працедавців регіону. Хто може заробляти до 60 тисяч гривень і які вакансії є актуальними читайте тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!