У селах на Львівщині виступили проти введення спецдозволів. Що відомо

15157 0
Мешканці одноголосно заявили, що відповідних дозволів не робитимуть.
Умовне фото

Умовне фото

У неділю, 14 квітня, мешканці сіл, що на Самбірщині у Львівській області – Мшанець, Плоске та Галівка, провели громадські збори, на яких виступили проти запровадження спеціальних дозволів на перебування у 5-ти кілометровій прикордонній смузі. Про це повідомив у себе на сторінці у Facebook священнослужитель отець Роман Гром, пише видання LMN.

За його словами, присутні на зборах наголосили на неприпустимості отримання дозволів на проживання у своїх домах та селах.

«Це принижує будь-яку гідність людини і дискримінує громадян України за місцем проживання. Також це – повернення практики радянського союзу із спецдозволами, спецпропусками та спецквитками», – повідомив священник.

Відомо, що проти відповідної постанови виступили практично усі місцеві жителі. За словами священника, наразі усі мешканці одноголосно заявили, що відповідних дозволів не робитимуть.

«Особисто я дозволу брати не буду. Якщо мене не пускатимуть в село, то я просто біля блокпосту розкладу палатку, і так буду чекати. Така позиція у всіх, всі налаштовані радикально проти цього», – зазначив отець Роман.

В результаті громадських зборів жителі прийняли рішення проінформувати мешканців інших населених пунктів, які входять у  5-кілометрову прикордонну смугу, аби спільно виступити проти введення дозволів.

Також отець Роман додав, що впродовж цього місяця громада планує провести спільні збори-з’їзд з жителями інших прикордонних міст і сіл. Під час них люди планують звернутися до органів законодавчої та виконавчої влади з вимогою не впроваджувати вищенаведені зміни.

Спецдозволи для прикордоння: що варто знати

У зв'язку зі змінами до постанови Кабінету Міністрів «Про прикордонний режим», жителі 5-кілометрової прикордонної смуги повинні оформити спеціальні дозволи для перебування в даній зоні.

Згідно з новими вимогами, всі особи, які проживають у прикордонній смузі, повинні отримати відповідний дозвіл для забезпечення безпеки та контролю за рухом в цій області. Також такий дозвіл потрібно буде зробити тим, хто приїжджає на роботу на територію неподалік державного кордону. Спеціальні дозволи будуть запроваджені Державною прикордонною службою України для перебування в прикордонній смузі орієнтовно з лютого. 

Зокрема, щоб оформити дозвіл тим, хто живе у 5-кілометровій прикордонній зоні, потрібно звернутися за роз’ясненням до органів місцевого самоврядування.

До прикордонної смуги не включаються населені пункти та місця масового відпочинку населення, які визначені органами місцевого самоврядування. Тому режимні обмеження для прикордонної смуги там не діють.

Де можна отримати спецдозвіл:

  • Львів, вулиця Личаківська, 74, 79010, в/ч 2144;
  • телефон: (032)239-01-58;
  • E-mail: [email protected].
  • Зразок заяви розміщено за посиланням: https://fex.net/uk/s/dy9tspb
     

Кому не потрібний спецдозвіл: 

  • українцям, які перебувають в прикордонній смузі з ціллю перетнути кордон у пунктах пропуску,

  • для водіїв, яке керують вантажівками з метою мультимодального перевезення (супроводжуючих осіб це також стосується),

  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!