На Львівщині у власність держави повернули старовинний замок 17 століття

5119 0
Пам’ятка архітектури національного значення зазнавала руйнації, її перевели у аварійний стан.
Фото: Замок у Старому селі/Карпатіум

Фото: Замок у Старому селі/Карпатіум

У Старому Селі, що у Львівському районі, повернули у власність держави Старосільський замок 17 століття, який перебував у аварійному стані. Фортифікація має значення пам’ятки архітектури національного значення. Цю інформацію Tvoemisto.tv підтвердили у пресслужбі прокуратури Львівської області.  

Згідно з ухвалою Господарського суду Львівської області, у 2010 році Львівська ОДА та ТзОВ «Кріс» уклали договір концесії, за яким замок передали у користування останнім. Проте товариство зобов’язувалось доглядати за ним та здійснювати експлуатацію будівлі з метою задоволення громадських та культурних потреб. 

Читайте також: На Львівщині відреставрують замок XVII століття

Вже при перевірці в кінці 2022 року під час обстеження замку виявили, що він зазнає руйнації та перебуває у аварійному стані. Також, оскільки об’єкт не ввели в експлуатацію, концесіонер не сплачував платежі за договором. 

Як наслідок, суд задоволив позов Львівської обласної прокуратури до приватного товариства про розірвання концесійного договору та повернення державі пам’ятки архітектури національного значення.

Нагадаємо, що у Бродах на Львівщині презентували два проєкти з реставрації синагоги 18 століття та простору біля неї.

Довідка

Договір концесії – договір, відповідно до якого уповноважений орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування (концесієдавець) надає на платній та строковій основі суб'єктові підприємницької діяльності (концесіонеру) право створити (побудувати) об'єкт концесії чи суттєво його поліпшити та (або) здійснювати його управління (експлуатацію) відповідно до цього Закону з метою задоволення громадських потреб.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!