На Львівщині від менінгококу померла однорічна дитина. Як вберегтися

1688 0
Від моменту екстреного виклику до смерті дитини минуло менше 3 годин.
Фото умовне

Фото умовне

На Львівщині він менінгококової інфекції померла однорічна дитина. Загалом у області цьогоріч підтвердили 12 випадків цієї інфекції. Серед них – чотири летальні.

Джерело: Львівський лабораторний центр

«20 листопада у реанімації одної з районних лікарень області померла дівчинка, якій виповнився лише рік і 3 місяці. За словами лікарів, хвороба перебігала «блискавично». Попередня причина смерті – важка форма менінгококової інфекції», –  пояснила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко. 

У дівчинки піднялася температура до 38 °C і з’явився висип синього кольору у формі «зірочок». Від моменту екстреного виклику до смерті дитини минуло менше 3 годин. Медики проаналізували попередні випадки смерті від інфекції і зафіксували так званий «блискавичний» перебіг недуги у дітей до одного року. 

Читайте також: Можливе поширення всіх інфекцій. Епідеміологиня про хвороби під час війни

Що таке менінгококова інфекція та як вберегтися?

Менінгококова інфекція (МІ) – антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю). Такі інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 000-500 000 випадків МІ, зокрема 30 000-50 000 летальних. Найвищий рівень захворюваності – серед дітей до 1 року. 

Збудником МІ є менінгокок (Neisseria meningitidis) – грамнегативний диплокок, що розташовується переважно внутрішньоклітинно. Виявлено 13 серогруп Neisseria meningitidis, 6 з яких (A, B, C, W, X і Y) можуть спричиняти епідемії. У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини. Джерелом інфекції є люди – носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми МІ. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби.

Інкубаційний період триває 1-10 днів і в середньому становить 4 дні.

Основними клінічними ознаками МІ є менінгіт і сепсис. Менш поширені артрит і пневмонія. Менінгіт часто супроводжує тріада симптомів: гарячка, головний біль і ригідність потиличних м’язів. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь. Основним профілактичним заходом МІ є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

Специфічна профілактика інфекції актуальна у країнах з високими показниками захворюваності. Планова вакцинація проти цієї інфекції включена до національних календарів щеплень Бельгії, Великої Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини тощо. В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

Ірина Давосир
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!