На Львівщині відкрили туристичний прихисток на честь загиблого на війні пластуна

1716 0
Прихисток розташований на південній стороні гори Парашки, на 504-му туристичному маршруті.
Фото: Управління туризму та курортів Львівської ОДА

Фото: Управління туризму та курортів Львівської ОДА

У Національному природному парку «Сколівські Бескиди» 25 листопада відкрили туристичний прихисток. Ця споруда – символічна памʼять про активного мандрівника та пластуна куреня «Чорноморці» імені Святого Миколая Тараса Гаврилишина, який загинув на війні з росією 1 листопада 2022 року.

«Прихисток присвячений загиблому пластуну Тарасу Гаврилишину. Його останньою волею було будівництво прихистку для туристів на горі Парашка. Для нас, як пластунів і його товаришів, було принципово виконати його бажання», – розповіла раніше Tvoemisto.tv громадська діячка та пластунка Юлія Гвоздович.

Читайте також: Нова керівниця львівського Пласту: Нам важливі не гроші, а визнання

Загалом будівництво тривало 1,5 місяці. Прихисток розташований на південній стороні гори Парашки, на 504-му туристичному маршруті. 

«Ми замовляли будівництво під ключ, умови були доволі складними, адже не було прямого доїзду. Десятки волонтерів долучилися до допомоги на самій ділянці. Також чимало часу ми витратили, щоб цю ділянку виділили під туристичний прихисток. Ми не забирали її у власне користування чи в оренду, не вилучали з Національного парку, ми збудували об’єкт і залишаємо його на балансі парку. Беремо за собою обов’язок доглядати за ним», – зазначила вона.

За її словами, у квітні наступного року планують закупити кілька мобільних телескопів, які охочі зможуть взяти в оренду і спостерігати за зорями. Крім того, Львівське астрономічне товариство планує розробити карту зоряного неба, і навчити кількох місцевих активістів розповідати більше про зоряні сяйва, щоб вони могли супроводжувати туристичні групи. Там також хочуть проводити заходи із вивченням сузір’я.

«Сам прихисток – це будиночок, який складається із двох секцій. Одна буде відкрита для всіх охочих, а друга частина – господарське приміщенням для лісників. Також передбачена велика тераса з виглядом на Боржаву, гору Тростян тощо. Загальна площа прихистку 75 кв.м.», – додала Юлія Гвоздович.

Читайте також: На війні з росією загинув львівський пластун Тарас Гаврилишин 

Загальна вартість робіт становить 1 мільйон 200 тисяч гривень. До фінансування долучились пластуни, батьки загиблого захисника, і близько півмільйона гривень надали пересічні благодійники. 

Нагадаємо, що львівський пластун, курінний 25-го куреня «Чорноморці» імені Святого Миколая Тарас Гаврилишин загинув на війні з російськими окупантами 1 листопада 2022 року. Він навчався у Львові, закінчив географічний факультет Львівського Національного університету ім. Івана Франка. Займався прокладанням гірських маршрутів, був туристичним гідом по Карпатах. Останні кілька років професійно займався будівництвом сучасних човнів різних типів. 

Антоніна Костик

Фото: Управління туризму та курортів Львівської ОДА

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!