На Львівщині відзначили 79-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради

1019 0
УГВР – Українська Головна Визвольна Рада найвищий керівний орган Українського Народу на час революційної боротьби (протопарламент), аж до створення уряду Української Самостійної Соборної Держави.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

У селі Сприня Самбірського району відбулась поминальна панахида за загиблими бійцями за волю України. Про це повідомили у пресслужбі ЛОДА.

79 років тому усі політичні сили об’єдналися в Українську Головну Визвольну Раду задля створення Української Соборної Держави. Саме вони стали прикладом об’єднання українського народу заради нашого майбутнього.

У Самборі, зокрема, учасники святкування покладають квіти до пам’ятника Степану Бандері, героям Небесної сотні, погруддя Степана Стебельського, Анни Черешньовської (Тетяна), Терентія Піхоцького, Зиновія Тершаковця (Федір), Дмитра Дубаса («Луговий»).

Для довідки

УГВР – Українська Головна Визвольна Рада найвищий керівний орган Українського Народу на час революційної боротьби (протопарламент), аж до створення уряду Української Самостійної Соборної Держави. Орган політичного керівництва українським визвольним рухом, утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА і ОУН (ОУН(б)).

Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН (представників колишніх політичних партій та непартійних діячів).

Установчі збори УГВР відбулися 11-15 липня 1944 року поблизу сіл Недільна та Сприня на Самбірщині під охороною відділів УПА.

Головою УГВР було обрано Кирила Осьмака – діяча УНР, народженого 1890 року на Полтавщині.

Виконавчим органом УГВР був Генеральний Секретаріат, який очолював Головнокомандувач УПА Роман Шухевич, а потім очолював Василь Кук.

В 1944 році УГВР видала Універсал, в якому відзначалось, що до УГВР можуть входити всі справді самостійні і незалежні сили України, не залежно від їх світогляду та політично-групового спрямовання, ті, котрі готові боротися за Суверенну Українську Державу.

УГВР в окупованій Україні, збройною боротьбою керувала через УПА, а через ОУН вела політичну і пропагандистську діяльність.

УГВР підтримувала Українську Греко-Католицьку Церкву проти насильної ліквідації та вела пропаганду серед червоноармійців у Західній Україні.

У 1946 проведено бойкот радянських виборів. У жовтні 1949 року УГВР, УПА й ОУН видали «Звернення Воюючої України до всієї української еміграції» із закликом активізувати визвольну справу за кордоном.

Більшість членів УГВР в Україні загинула або була заарештована. Тоді ж практично УГВР в Україні перестала існувати.

Щорічно у другу неділю липня у селі Сприня Самбірського району на території СТОК «Прикарпаття» відбуваються урочистості з нагоди утворення УГВР.

Фото: ЛОДА

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

ТЕГИ: УГВР
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!