На Львівщині вперше за 10 років зафіксували правець у дорослих

3231 0
До реанімації Львівської обласної клінічної лікарні потрапила 87-річна мешканка Яворівського району.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

У Яворівському районі Львівської області вперше за 10 років зафіксували випадок захворювання на правець. До Львівської обласної клінічної лікарні у важкому стані потрапила 87-річна жінка, у якої діагностували правець. Про це повідомляє Zaxid.net із посиланням на в. о. завідувача реанімаційного відділення лікарні Ореста Юрчука.

«Жінку до реанімації госпіталізували 26 вересня. Вона наступила на ржавий цвях і травмувала ногу, але по медичну допомогу звернулася дуже пізно, на п’ятий день. Її стан важкий. Лікарі борються за життя пацієнтки», – каже він.

Читайте також: Що таке правець та як від нього вберегтися. Інфографіка

За його словами, останній випадок правця серед дорослих реєстрували приблизно 10 років тому. Утім надалі випадки правця у дорослих можуть фіксувати частіше через відмову від вакцинації.

Водночас головна епідеміологиня Львівщини Наталя Тімко закликала мешканців області щепитися від правця.

«Невже важко кожному подбати про себе і своїх рідних і один раз на 10 років зробити щеплення проти дифтерії і правця? А якщо сталася травма, то відразу звернутись до лікаря? Вакцини АДП-М в лікарнях достатня кількість. Хочете за гроші? Будь ласка. Бустрікс. Але робіть! Життя варте того, щоб за нього боротися», – написала вона на своїй сторінці у Фейсбуку.

Читайте також: Медзаклади Львівщини отримали сироватки проти сказу, правця, дифтерії та зміїної отрути

Довідка 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Від ускладнень, за даними МОЗ, помирає 50% пацієнтів. Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

За словами медиків, захиститись від правця можна лише завдяки вакцинації. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!