11% людей живуть з хворобою не більше року. На Львівщині за три місяці виявили 41 випадок меланоми

3636 0
Щороку на Львівщині виявляють близько 160 випадків меланоми
Фото: Getty images

Фото: Getty images

За три місяці на Львівщині виявили 41 випадок меланоми, з них чотири пацієнти – на четвертій стадії. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора Львівського онкоцентру Олег Дуда. 

За його словами, щороку на Львівщині виявляють близько 160 випадків меланоми. Через агресивне захворювання 11% людей, що мають це завхорювання, помирають до року. 

«Пухлина на шкірі може бути п'ять міліметрів, але вона є агресивною, адже може дати метастази в печінку, легені, мозок, тощо. Лікування цього захворювання є дороговартісне, здебільшого пацієнти лікуються за кордоном, адже це покривається страхівкою», – каже Олег Дуда.

Читайте також: У мешканки Львівщини виявили рідкісне захворювання. Що відомо

Де обстежитись у Львові 

1 травня в Україні розпочався місяць обізнаності про меланому. Львів’яни можуть обстежитись безкоштовно у Львівському онкоцентрі, що на вул.  Ярослава Гашека, 2а. Олег Дуда каже, що спеціалісти прийматимуть усіх пацієнтів із підозрою меланоми навіть без електронного скерування. Крім того, мешканці за місцем проживання можуть звернутись в будь-яку поліклініку, де є дерматологи. 

Для довідки

Меланома – це злоякісне новоутворення. Це одне з найнебезпечніших серед усіх ракових захворювань шкіри, оскільки поширюється за допомогою лімфи та крові майже в усі органи. Меланома може виникати не лише у місці, де є родимка, але й на шкірі, де її немає, маскуючись під новоутворену родимку. Першими симптомами меланоми часто є: зміна наявної родимки, розвиток нового пігментного або незвичного на вигляд наросту на вашій шкірі. 

Зазначимо, що якщо вчасно виявити меланому, її вирізають хірургічно та лікують. Цей тип раку шкіри може проростати глибоко в шкіру (інвазійна меланома), поширюватися у судини та в лімфатичні вузли (метастатична меланома). Вчасна діагностика вбереже від багатьох несприятливих наслідків.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!