На Львівщині зафіксували випадок правця у 7-річної дитини

6649 0
Держава гарантує щеплення у віці 2-4-6-18 місяців, 6 і 16 років.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

На Львівщині зафіксували випадок правця у 7-річної дитини, яка не була захищена за допомогою вакцинації. Про це повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко-Тімко.

«На жаль, не була захищена за допомогою вакцинації. Спори правця є всюди. Найменша ранка може становити небезпеку! Порятунок один – вакцинація. Безкоштовно», – йдеться в повідомленні у Фейсбуку.

За її словами, держава гарантує щеплення у віці 2-4-6-18 місяців, 6 і 16 років. Надалі у 26, 36, 46, 56, 66, 76, 86, 96 тощо, без обмежень віку. Якщо є травма, слід звернутися до лікаря за екстреною профілактикою. Першими симптомами можуть бути біль і посмикування м'язів, важко відкрити широко рот, сардонічна («дивна») посмішка, судоми.

Читайте також: Карантин не скасовує вакцинації. Львів'янам радять не відмовлятися від планових щеплень

«Летальність становить до 40%. Не варто випробовувати долю», – додає вона.

Нагадаємо, що перший за останні 10 років випадок правцю в дорослих на Львівщині виявили у 2018 році.

Довідка 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Від ускладнень, за даними МОЗ, помирає 50% пацієнтів. 

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститись від правця можна лише завдяки вакцинації. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!