На Львівщині завершили реставрацію трьохсотрічної дерев’яної церкви

1776 0
Святиня є пам’яткою архітектури національного значення, що датується 1746 роком.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

У Заболотцях завершили реставрацію дерев’яної церкви Собору Пресвятої Борогодиці. З нагоди цього сьогодні, 27 грудня, відбулася святкова літургія та освячення храму. Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. 

Загальна вартість робіт за 2021 та 2023 становить 6 млн 860 тис. гривень. З них 6 млн 840 тис. виділили з обласного бюджету, а ще 400 тис. – співфінансування з місцевого бюджету з Заболотцівської сільської ради. Роботи ж виконувала підрядна організація ТОВ «Креативна фабрика Вікторія». 

Читайте також:  Іконостас церкви Святого Юра з Дрогобича відреставрують у столиці. Фото

Зазначимо, що церква Собору Пресвятої Богородиці є пам’яткою архітектури національного значення, що датується 1746 роком.  

Довідка:

Церкву Собору Пресвятої Богородиці збудували 1746 року на місці давнішої, спаленої татарами у 1648 році. У 1867 році дах церкви вкрили оцинкованим залізом, а в інтер'єрі з'явилися розписи, оновлені у 1933 році майстром Іваном Сахно. 1961 року (за іншими даними — у 1964) церкву закрили для богослужінь, і вивезли з неї низку церковних реліквій, зокрема унікальне рукописне Євангеліє XIII століття. Знову відкрили церкву лише 1989 року. У 2015 пам’ятку обстежили і прийняли рішення розпочати першочергові протиаварійні роботи, щоб зупинити її руйнування.

Нагадаємо, що до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом ЮНЕСКО, внесли ще 5 українських об'єктів. Серед них Церква Св. Юра в Дрогобичі.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!