Археологи на Львівщині знайшли меч понад 1500-річної давності. Фотофакт

20931 0
У місці розкопок може бути могильник стародавньої культури.

На території майбутньої північної об’їзної дороги Львова археологи знайшли меч-гладіус. Про це Tvoemisto.tv повідомив співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв. 

Читайте також: На площі Коліївщини у Львові археологи знайшли фундамент давньої криниці

Головною особливістю меча, який знайшли в с.Малі Підліски Львівської області є те, що це меч гладіус. Він був досить поширений у період Римської імперії, але в цьому випадку він належав не римському воїну, а германцю, розповідає Олександр Сілаєв. 

«Головне те, що він був деформований і три рази зігнутий ковалем спеціально. Це робили під час поховання германцями саме в Пшеворській культурі, яка була поширена на території Польщі та України», – каже Олександр Сілаєв. 

Археолог стверджує, що за часів Пшеворської культури був тип поховань, коли разом з воїном ховали зброю, але спочатку деформували її. 

«Важко сказати, для чого це робилося. Це могло бути пов’язано з духом воїна, аби він не нашкодив живим. Однак, це лише здогадка», – говорить Олександр Сілаєв. 

Читайте також: П’ять громадських просторів у Львові, які ви незабаром не впізнаєте. Візуалізація

Археолог каже, що меч мав би бути ширшим, але від іржі скрутилося лезо. Меч сотні років був у землі і на її поверхні, але все одно досить добре зберігся. 

Рятівна археологічна служба передала меч для зберігання у Винниківський краєзнавчий музей. 

«Ми всі свої знахідки передаємо у Винниківський краєзнавчий музей. Там вже є непогана колекція знахідок, що присвячені Пшеворській культурі», – каже Олександр Сілаєв. 

Раніше Олександр також проводив розкопки на похованнях Пшеворської культури біля Нового Яричева Львівської області. Вони з групою археологів знайшли два мечі такого типу, але вони не дуже добре збереглися, бо розпалися на 4 частини. 

Читайте також: У центрі Львова археологи знайшли рештки криниці ХІХ століття

На території Західної України є понад десяток таких знахідок, багато з них у Винниківському краєзнавчому музеї (прикраси, інші види зброї, бронзові казани). 

Археологи сподіваються, що продовжать розкопки у місці, де знайшли меч гладіус, адже він може бути ознакою того, що в тому місці є могильник Пшеворської культури.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!